Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 7 sep 2021

Vijf moeders Toeslagenaffaire vertellen op tv hun (vreselijke) verhaal

Slachtoffers van de zogeheten Toeslagenaffaire vertellen hun verhaal binnenkort op televisie. De vijf moeders doen dat in de BNNVARA-documentaire Alleen tegen de Staat.

Pakkende titel natuurlijk voor de docu van maker Stijn Bouma. Hij wist vijf moeders die slachtoffer werden van de Toeslagenaffaire, voor zijn camera te krijgen. De vorm waarin Bouma de verhalen giet is opvallend. „In ijzingwekkende monologen vertellen de vrouwen hoe hun leven en dat van hun kinderen werd verwoest. Verwoest door een systeem waaruit iedere menselijke maat was verdwenen”, laat BNNVARA vandaag weten.

Complete verhaal van de Toeslagenaffaire

De moeders vertellen het complete verhaal vanaf het moment dat de eerste vorderingsbrieven van de belastingdienst hun leven voorgoed veranderde. Het zijn indringende verhalen over vernedering, verlies van eigenwaarde en een groot wantrouwen tegen alle overheidsinstanties die „willens en wetens het leven van hun gezin kapot maakten”. Een documentaire – zo wordt beloofd – waarin de stiltes en blikken vaak de meeste zeggingskracht hebben en getuigen van het onbeschrijfelijke leed dat deze onschuldige vrouwen is aangedaan.

Derya toeslagenaffaire
Derya in 2DOC: Alleen tegen de Staat. Foto: BNNVARA

Belastingdienst beschuldigde jarenlang van fraude

In september 2018 werd bekend dat de Belastingdienst jarenlang duizenden mensen beschuldigt van fraude met toeslagen in de kinderopvang. Ouders die bezwaar aantekenden tegen het stopzetten van de toeslag werden moedwillig tegengewerkt. Een parlementaire ondervragingscommissie verhoorde in november 2020 negentien personen om te achterhalen hoe de situatie zo heeft kunnen ontsporen. Voor de gedupeerden verloopt het herstel nog altijd erg moeizaam en traag.

Derya, Janet, Nazmiye, Badriah en Naoual, allen slachtoffer van de Toeslagenaffaire, vertellen openhartig hoe de klopjacht van de Belastingdienst hun leven totaal veranderde. In een sobere setting delen ze hun pijnlijke ervaringen met de kijker. Het plotseling afscheid moeten nemen van je kind, bezoeken van deurwaarders, loonbeslag, schaamte en onmacht. Omroep BNNVARA in een vandaag verstuurd bericht: „En ook over overheidsinstanties, waarvan je zou mogen verwachten dat ze je helpen, die de deur keihard in je gezicht dichtslaan. Een film waarin het menselijke drama achter het schandaal tastbaarder wordt dan ooit en die laat zien dat er diepe wonden zijn geslagen waarbij herstel haast onmogelijk lijkt.”

toeslagenaffaire, rechters, excuses, rapport
Janet, slachtoffer van de Toeslagenaffaire. Foto: BNNVARA

‘Verhalen Toeslagenaffaire drongen nooit echt door’

Stijn Bouma: „Als filmmaker zag ik het leed van de gedupeerden van de Toeslagenaffaire dat her en der doorsijpelde in de media. Maar nooit had ik het gevoel dat het écht binnenkwam. Ik besloot de camera te pakken en de verhalen van deze vrouwen aan te horen. Gewoon de tijd nemen en luisteren naar het onvoorstelbare persoonlijk drama dat deze vrouwen hebben meegemaakt. Om hen zo, na alle vernedering, weer menselijke waardigheid te geven. Dit is de enige weg naar waarachtige empathie en stelt tegelijkertijd aan de kaak: Voor wie zou de Staat en al z’n instanties er moeten zijn?’

2Doc: Alleen tegen de Staat is op 20 september om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Schouten: ‘Kan geen streep zetten door onteigenen boeren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vijf moeders Toeslagenaffaire vertellen op tv hun (vreselijke) verhaal
Sluiten