Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 7 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Schouten: ‘Kan geen streep zetten door onteigenen boeren’

Volgens landbouwminister Carola Schouten kan zij „geen streep zetten” door het plan om boeren mogelijk te onteigenen. Wel is dat altijd „een laatste redmiddel”, en dus „nooit het beginpunt van de discussie”. Het kabinet heeft namelijk plannen opgesteld om de natuur te beschermen tegen schadelijke stikstofuitstoot, waarvan het onteigenen van boeren een optie is.

Afgelopen week lekten de twee scenario’s voor de toekomstige stikstofaanpak uit. Zo praat het demissionaire kabinet in beide scenario’s over mogelijke gedwongen uitkoop van boeren in de buurt van kwetsbare natuurgebieden, iets wat tot nu toe nog taboe was voor het kabinet.

Boeren onteigenen

Vandaag stond het eerste vragenuur van het nieuwe vergaderjaar van de Tweede Kamer op de planning. Schouten moest daar meteen tekst en uitleg komen geven over het lek én de plannen. En dat lek, dat is hetgeen waar veel partijen vooral boos om zijn. Dat er mogelijke maatregelen op straat zijn komen te liggen, nog voordat er überhaupt een besluit is genomen.

Het nieuws „kwam aan als dynamiet op het boerenerf”, zei VVD-Kamerlid Thom van Kampen. Caroline van der Plas (BBB) zegt huilende boeren aan de telefoon te hebben gehad, die zich afvragen of er nog wel toekomst is voor hun bedrijf. Zij wil ook dat Schouten onderzoekt hoe de nog onvoldragen plannen zijn uitgelekt.

En Schouten zelf betreurt de plannen ook. Ze noemde het lek „niet zorgvuldig”. Wel benadrukt ze dat er toekomst is voor de landbouw in Nederland. „Ik wil niet van ‘de boeren’ af'”. Wel zullen sommigen elders of op een andere manier aan de slag moeten gaan. Pas als zij daar allemaal niet toe bereid zijn, kan onteigening in beeld komen.

Caroline van der Plas: ‘Lijkt wel een communistische staat’

Toen de plannen uitlekten, reageerden meerdere betrokkenen ontzet. Zo ook voorvechter van boerenrechten, Caroline van der Plas. „Nederland lijkt wel een communistische staat te worden”, schreef ze op Twitter. „Eerst vaccinatiedrang die op vaccinatiedwang gaat lijken, en nu onteigenen van boeren: mensen die onze eerste levensbehoefte vervullen. En dat alles door het demissionaire kabinet.”

Ook LTO (Land en Tuinbouw Organisatie) Nederland laat in een reactie weten niets in deze dwang te zien. „Daar zijn we principieel op tegen en het is praktisch gezien ook niet de oplossing. De procedures voor onteigeningen nemen veel tijd in beslag en we willen juist snel naar een oplossing werken”, laat de organisatie aan NU.nl weten.

Jongeren slikten meer antidepressiva tijdens tweede coronalockdown

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Schouten: ‘Kan geen streep zetten door onteigenen boeren’
Sluiten