Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 9 sep 2021

RIVM maakt vaccinatiegraad per gemeente bekend: de koplopers en de achterblijvers

Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de gemeente Urk momenteel de laagste vaccinatiegraad van Nederland heeft. Ook in het streng christelijke Staphorst zijn maar weinig gevaccineerden te vinden.

Voor het eerst is bekendgemaakt hoeveel mensen per gemeente zijn geprikt. Daaruit blijkt dat Urk veruit de minste inwoners heeft, die zichzelf hebben laten vaccineren: slechts 20 procent daar is ingeënt. De eerstvolgende gemeente is Staphorst, met een vaccinatiegraad van 44 procent.

Volgens een woordvoerster van GGD Flevoland blijven de cijfers achter omdat er veel mensen met een christelijke overtuiging in de gemeente wonen. „Niet alleen met corona, maar ook met andere vaccinaties zie je dat de vaccinatiegraad op Urk achterblijft in vergelijking met de rest van Flevoland.”

Campagne om bevolking te overtuigen

Vooral veel jonge Urkers waren of zijn niet van plan zich tegen corona te vaccineren. Daarom heeft GGD Flevoland een campagne de wereld in geroepen om hen te bereiken.

In een artikel van De Gelderlander blijkt dat Urk nog zeer verdeeld is als het aankomt op vaccineren. Zo vindt de een corona „paniekzaaierij” en zegt de ander zich maar te laten vaccineren, zodat ‘ie „van al het gedoe” af is, aldus de werklieden in het artikel. „Wat zeggen de besmettingen nu precies? Het aantal ziekenhuisopnames is belangrijk, maar dat zijn er nu erg weinig. Op Urk laten weinig mensen zich testen. Dat is toch ook niet nodig als je weinig klachten hebt? De lage besmettingscijfers hier zeggen mij niet zoveel.”

Op Urk werd eerder flink geprotesteerd tijdens de avondklok. Ook werd een teststraat in brand gestoken.

Terschelling hoogste vaccinatiegraad

Landelijk scoren de Waddeneilanden het hoogst. Op Terschelling is 86 procent geprikt. Ook op Ameland zijn veel mensen gevaccineerd: zo’n 85 procent.

In de grote steden is de vaccinatiegraad relatief laag. Iets meer dan de helft van de Rotterdammers, 55 procent, heeft twee prikken gehaald. Den Haag ligt daar net iets boven met 58 procent. Daarmee staan beide steden in de top 10 van laagst scorende steden. Amsterdam doet het met een vaccinatiegraad van 59 procent net ietsje beter.

Onder jongeren tussen de 12 en 17 jaar is de vaccinatiegraad gestegen met 7 procent naar 39 procent. Dat is 41 procent als de jongeren uit 2009 die nog 12 jaar moeten worden niet worden meegeteld, meldt het RIVM. De vaccinatiegraad onder oudere leeftijdsgroepen is ook toegenomen. Het aantal gevaccineerden tussen de 15- en 18-jarigen is met 2 procent toegenomen naar 57 procent en in de vaccinatiegraad van mensen tussen 26 en 65 jaar ziet het RIVM een lichte stijging van 1 procent.

Naar schatting zijn er momenteel ruim 23,1 miljoen vaccinaties toegediend aan mensen in Nederland.

Nederland smult (niet) van ‘zeer ernstige’ corona-situatie Urk: 0 positieve tests

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
RIVM maakt vaccinatiegraad per gemeente bekend: de koplopers en de achterblijvers
Sluiten