Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 3 sep 2021

Nederland smult (niet) van ‘zeer ernstige’ corona-situatie Urk: 0 positieve tests

Aantal positieve coronatests op Urk: 0. Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen: 0. Coronadoden: 0. Mooi nieuws zou je zeggen. Maar: risiconiveau 4, zeer ernstig.

Nou, zo’n bericht gaat er op social media wel in (of juist niet). De situatie ‘zeer ernstig’ voor Urk geldt op het coronadashboard van de overheid voor de veiligheidsregio Flevoland. Maar toch. Het staat op z’n minst raar als je als Urker specifiek zoekt op coronacijfers in je eigen gemeente van ruim 21.000 inwoners. En het is koren op de molen voor de fanatieke twitteraars die sowieso veel moeite hebben met coronamaatregelen. Maar niet alleen zij.

Laagste aantal vaccinaties op Urk

De mooie coronacijfers met allemaal nullen op Urk valt op tegenover het aantal vaccinaties die op het voormalige eiland tegen het virus worden gegeven. Daarbij scoren de Urkers laag ten opzichte van alle andere delen in Nederland. Op 9 augustus had nog geen 40 procent van de volwassenen een eerste prik gehaald. Nergens anders was het percentage toen zo laag. Volgens een woordvoerster van GGD Flevoland bleven de cijfers achter omdat er veel mensen met een christelijke overtuiging in de gemeente wonen. „Niet alleen met corona, maar ook met andere vaccinaties zie je dat de vaccinatiegraad op Urk achterblijft in vergelijking met de rest van Flevoland.”

Op Urk werd flink geprotesteerd tijdens de avondklok. Ook werd een teststraat in brand gestoken.

Campagne om bevolking te overtuigen

Vooral veel jonge Urkers waren of zijn niet van plan zich tegen corona te vaccineren. GGD Flevoland besloot tot een campagne om hen te bereiken. Dat gebeurt nog steeds, in heel Flevoland overigens.

De provincie was op de Europese coronakaart vorige week net als Noord- en Zuid-Holland ‘rood’. Dat laatste geldt sinds gisteren voor heel Nederland.

Maar goed, 0 coronabesmettingen en ziekenhuisopnames onder Urkers dus. Dat klinkt in ieder geval heel goed. En daarom valt de term ‘zeer ernstig’ bij velen niet goed. Hoewel:

Na cijfers Urk: ‘Ophouden met die onzin’

Er wordt inmiddels volop getwitterd over Urk en de mooie coronacijfers. Zo was Tweede Kamer-lid Wybren Haga – die het coronabeleid vanaf het eerste moment altijd onzin heeft gevonden – er als de kippen bij.

Maar niet alleen mensen die het standaard niet eens zijn met de coronamaatregelen, trokken op Twitter van leer. Zangeres Marga Bult bijvoorbeeld, die vorig jaar haar zangcarrière tijdelijk verruilde om coronapatiënten in een verzorgingstehuis te helpen, vond de term ‘zeer ernstig’ gisteren grote onzin. Zij verwijderde haar bericht later, mogelijk omdat zij zag dat het een hele regio betreft.

Anderen vinden Urk en ‘zeer ernstig’ echt niet kunnen of liggen in een deuk.

Of gaan ook op andere plaatsen in:

Nieuw seizoen URK! met Teun Föhn: ‘Over het algemeen zijn Urkers tolerant hoor’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederland smult (niet) van ‘zeer ernstige’ corona-situatie Urk: 0 positieve tests
Sluiten