Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 18 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Kabinet versoepelt regels voor het terras: geen coronapas nodig

Bij de invoering van de coronapas op 25 september wordt een bezoek aan een terras uitgezonderd. Het kabinet is het eens met de Tweede Kamer dat het laten zien van een bewijs daar niet nodig is. Ook worden de regels voor het afhalen versoepeld.

Deze week stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor het gebruik van coronabewijzen in openbare gelegenheden als horeca en bioscopen. Vanaf 25 september moet iedereen van dertien jaar of ouder door middel van een coronapas aantonen dat ze van corona hersteld zijn, gevaccineerd of negatief getest zijn. Wel had de Kamer daar enige kanttekeningen bij, werd duidelijk tijdens het debat van afgelopen week. Zo vond ze het controleren van coronapassen op het terras te ver gaan, omdat mensen daar in de buitenlucht zitten. De kans dat het virus zich daar verspreidt, is namelijk een stuk kleiner.

Voorwaarden voor de versoepeling

Het kabinet gaat met deze versoepeling akkoord en heeft de aangepaste regels naar de Tweede en Eerste Kamer gestuurd. Je mag dus ook vanaf 25 september op een terrasje zitten zonder een coronabewijs te laten zien. Maar hem bij de hand hebben is wel handig: mocht je bijvoorbeeld voor een toiletbezoek of om af te rekenen toch naar binnen moeten, dan moet je alsnog de coronapas laten controleren. Ook mag het buitenterras niet overdekt zijn en moet het aan ten minste drie kanten open zijn.

Afhalen mag zonder coronapas

Het afhalen van drankjes of eten mag ook zonder coronapas gebeuren. Zo kun je bijvoorbeeld in een sportkantine wel een drankje halen, en die ergens anders op het terrein opdrinken. In de nieuwe regels staat wel de voorwaarde dat deze versoepeling niet misbruikt mag worden om festivals te organiseren. Want, stelt demissionair premier Mark Rutte, terrassen kunnen druk en chaotisch worden, wat het voor handhaving lastig maakt. Later deze week wordt er gesproken met het Veiligheidsberaad over de invulling van deze handhaving.

De coronapas komt er, maar hoe zit het met ouderen zonder smartphone?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.