Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 16 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

De coronapas komt er, maar hoe zit het met ouderen zonder smartphone?

De coronapas roept nogal wat weerstand op bij een groot aantal Nederlanders. Maar van de groep die misschien wel het meest benadeeld wordt, hoor je weinig. Waarschijnlijk omdat die groep geen social media heeft, en daar ligt meteen het probleem: hoe zit het met de digibete ouderen na invoering van de digitale coronapas?

Wordt dat een keuze tussen een spoedcursus smartphone gebruiken of volledige uitsluiting van de publieke sfeer? We gingen op onderzoek uit.

Ouderen zonder smartphone

„Ja, ik begrijp er niets van”, zegt de 77-jarige Rina van Dam verslagen. „Ik weet niet hoe dat allemaal werkt, hoor.” Ze doelt hiermee op de vanaf 25 september verplichte QR-code in de CoronaCheck-app, die getoond moet worden om toegang te krijgen tot openbare gelegenheden zoals horeca, bioscopen en musea. Rina heeft wel een smartphone, maar kan hier nog net wat berichtjes mee naar haar dochter en kleinkinderen sturen, verder begrijpt ze er weinig van. Haar man Jan heeft helemaal geen smartphone. Het stel is dol op uit eten gaan en heeft vandaag nog ergens samen geluncht. „Maar dat zal dan voorlopig wel de laatste keer zijn, want straks kunnen we dus niet meer.”

Vandaag bleek overigens dat de CoronaCheck-app niet vlekkeloos werkt. Zo behouden positief geteste, maar gevaccineerde mensen, hun groene vinkje.

Papieren coronapas voor ouderen

Ouderenbond ANBO maakt zich al maanden hard voor een oplossing voor dit probleem. Na aandringen bij het ministerie van Volksgezondheid kan sinds begin juli 2021 een papieren versie van het coronabewijs worden aangevraagd via een speciaal telefoonnummer. Deze wordt dan naar het thuisadres opgestuurd.

„Deze week is bekendgemaakt dat er daar al 62.000 van zijn verstuurd”, zegt Renate Evers, woordvoerder van de ANBO. „Het werkt dus wel. Die QR-code kun je natuurlijk gewoon in je tas stoppen en blijven gebruiken. Als je hem eenmaal hebt, dan heb je hem.” Maar dat gaat alleen op voor gevaccineerde ouderen: het kleine groepje ouderen dat niet gevaccineerd is, waaronder Rina, kan zo’n QR-code niet aanvragen. De QR-code van een negatieve test mag namelijk niet ouder dan 24 uur zijn. „Dat ga je dan niet redden per post.”

‘De ongevaccineerden zijn uitzonderingen’

„Die mensen kunnen ervoor kiezen om de QR-code zelf te printen”, geeft Evers aan. „Daar heb je ook geen app voor nodig. Dan kun je op de computer met je DigiD inloggen en je testuitslag binnenhalen. Dan krijg je een mailtje, en daarin staat de QR-code, en die kun je vervolgens printen. Als ze zelf geen printer hebben, dan kan het natuurlijk dat iemand in hun omgeving even moet helpen.” Toch denkt Evers dat de telefoonlijn van het ministerie de beste oplossing is. „We zien dat meer dan negentig procent van deze groep is gevaccineerd. Er is natuurlijk een klein groepje mensen dat niet gevaccineerd wil of kan worden, en dat zijn nu schrijnende gevallen, maar dat zijn wel de uitzonderingen.”

Wanneer Rina hoort hoe ze aan een QR-code kan komen om uit eten te gaan, zakt de moed haar in de schoenen. „Dat is toch veel te ingewikkeld. Dan ga ik wel niet, hoor. Maar ja, we worden zo wel ontzettend geremd in ons leven. Dat vind ik jammer.” Een échte oplossing voor iedereen lijkt er dus vooralsnog niet te zijn.

Coronapas in het vooruitzicht heeft effect: aantal vaccinatieafspraken wederom verdubbeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De coronapas komt er, maar hoe zit het met ouderen zonder smartphone?
Sluiten