Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 18 sep 2021

Het is World Cleanup Day 2021: zo kun jij je steentje bijdragen

Op World Cleanup Day 2021 steken mensen van over de hele wereld de handen uit de mouwen om zwerfafval op te ruimen. In Nederland gaan er vandaag meer dan 40.000 mensen aan de slag op 1.468 verschillende plekken. En jij kunt ook nog aansluiten óf je eigen opruimactie beginnen.

Startschot in Amsterdam

Zaterdagochtend 18 september om 10.00 uur geeft 3FM-dj en Plastic Soup-ambassadeur Sander Hoogendoorn het startschot in Amsterdam. Hij vertrekt hier met een boot en tientallen sups vanaf het Westerdok in Amsterdam om mee te werken aan een sup-cleanup van de Amsterdamse grachten. Deelnemers kunnen hier vanaf een sup zwerafval uit de grachten halen. Bij terugkomst in het Westerdok wordt het verzamelde afval geanalyseerd en geteld.

Er is voor gekozen om World Cleanup Day in Amsterdam af te trappen, omdat de gemeente Amsterdam zich hard wil maken om plastic afval tegen te gaan. Zij hebben hier in 2019 een intentieverklaring voor ondertekend. Hieruit is de ‘Elke dag eentje’-campagne voortgekomen, waarin de gemeente Amsterdammers vraagt om iedere dag minstens één stuk zwerfafval op te ruimen.

Groot aantal opruimacties

Niet alleen in Amsterdam, maar in het hele land worden vandaag dergelijke opruimacties gehouden. Bedrijven, scholen, natuurorganisaties en ook personen konden de afgelopen tijd een opruimactie aanmelden op de website van World Cleanup Day Nederland. Dit is – net als ieder jaar – massaal gedaan: meer dan 40.000 mensen gaan vandaag de straat op om het te ontdoen van zwerfafval. Maar ook nu kun je nog meedoen: je kunt jouw opruimactie aanmelden via de website, aansluiten bij een bestaande actie, of natuurlijk spontaan met een vuilniszak de straat op gaan.

Zwerfafval opruimen: hoe doe je dat?

Zelf meedoen? Het is natuurlijk het beste om goed voorbereid op pad te gaan. De organisatie van World Cleanup Day Nederland waarschuwt dat deelnemers beter niet langs een drukke weg kunnen opruimen, vanwege de veiligheidsrisico’s. Ze adviseren om handschoenen te dragen, opvallende kleding aan te doen én als het even kan een afvalgrijper mee te nemen. Deze kun je verkrijgen bij jouw gemeente.

Vorig jaar was de actie een groot succes: toen werden er maar liefst 127.000 stuks zwerfafval opgehaald en geregistreerd. Volgens de organisatie werden sigarettenpeuken het meest gevonden, daarna (plastic) verpakkingsmateriaal, en blikjes drinken.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het is World Cleanup Day 2021: zo kun jij je steentje bijdragen
Sluiten