Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 23 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit gebeurt er wanneer ondernemers niet controleren op de coronapas

Vanaf zaterdag 25 september is de coronapas op heel wat plekken verplicht. Bij elk horecabezoek bijvoorbeeld, of wanneer je naar het theater wil. Sommige ondernemers hebben echter al kenbaar gemaakt daar niet aan mee te (willen) werken. Maar wat gebeurt er dan? Ondernemers hoeven zich nog geen al te grote zorgen te maken: gemeenten zullen niet direct overgaan tot straffen.

Maar wanneer iemand herhaaldelijk de mist ingaat, kan de lokale driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) overgaan tot een zogenoemde last onder dwangsom van 2500 euro. Die dwangsom kan oplopen tot 10.000 euro, of zelfs sluiting van een locatie. Een klein lichtpuntje: op het terras is de coronapas niet nodig.

Dat is de uitkomst van een overleg gisteren tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid en de voorzitters van het Veiligheidsberaad.

Ondernemers moeten controleren op de coronapas

Vanaf zaterdag is de coronapas verplicht voor toegang tot de horeca, de kunst- en cultuursector en (sport)evenementen. Maar ondernemers of bedrijven die de QR-codes van bezoekers niet controleren, hoeven niet direct voor een sanctie te vrezen. De driehoek concentreert zich „op locaties waarvan zij acht dat het risico op besmetting en/of niet naleven het grootst is”.

Volgens het ministerie wordt er op deze manier „recht gedaan” aan de inspanningen die ondernemers en instellingen doen „om de maatregelen na te leven”.

Het kabinet liet eerder al weten 45 miljoen euro uit te trekken om te helpen bij de handhaving van het coronatoegangsbewijs. „Dit geld kan worden ingezet voor bijvoorbeeld beveiligers, controleurs of hosts die ondernemers helpen bij de controle van het CTB”, aldus het ministerie van Justitie. Hoe dat geld verdeeld wordt, is nog niet bekend.

Metro sprak ook enkele horecaondernemers over de coronapas. Weinig tot geen horecaondernemers lijken voorstander te zijn van de maatregel. Een horecabaas uit Zeeland riep zelfs alle andere horeca op niet mee te doen aan de controle. De kans is dus „niet groot, heel groot” dat de gemeente bij hem langskomt op 25 september.

Metro-stelling: ‘Het laten zien van een coronapas in de horeca is een kleine moeite’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.