Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 5 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Ontbossing en stropers: welke dieren worden met uitsterven bedreigd?

Bijna 40 procent van alle plant- en diersoorten in de wereld wordt met uitsterven bedreigd. Dat komt door klimaatverandering, het verdwijnen van leefgebied en de jacht op dieren. De ‘Rode Lijst’ van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) groeit zorgwekkend snel. Maar welke dieren staan hier eigenlijk op?

Een van de dieren die binnenkort aan de lijst toegevoegd zal worden is de noordkaper, een walvissoort die leeft in de Atlantische Oceaan. Vrijdag werd bekend dat het aantal noordkapers de afgelopen jaren drastisch is afgenomen. Volgens The Guardian wordt de walvissoort met uitsterven bedreigd. Dat komt door de steeds warmer wordende zee en inmenging van de mens, aldus Weer.nl.

Er zijn nu nog zo’n 356 overgebleven exemplaren in de wereld. Die stammen af van slechts vijf vrouwtjes. Bovendien plant het dier zich zeer langzaam voort, aldus het weerbureau.

Deze dieren worden met uitsterven bedreigd

Grand Cayman blauwe leguaan

In het begin van de jaren ‘90 bestond de wilde populatie van de blauwe leguanen naar schatting uit minder dan 25 dieren. Beschermingsprogramma’s, zoals fokprogramma’s in gevangenschap, hebben geleid tot de vrijlating van meer dan 600 dieren in drie beschermde gebieden, waar wilde roofdieren in toom gehouden worden. Dankzij deze ingrepen ziet de toekomst van de blauwe leguaan, die in Grand Cayman voorkomt, er rooskleuriger uit.

Lears Ara

Deze zeldzame vogel wordt ernstig bedreigd door de handel. Daardoor bestonden er in 1983 naar schatting slechts 60 van deze vogels op de wereld. De lears ara komt in Brazilië voor, waar hij wettelijk is beschermd. Dankzij het infiltreren van handelsnetwerken en verbeterd toezicht op broedplaatsen zijn stropers, smokkelaars en verzamelaars gearresteerd. Volgens de recentste schattingen bestaat de populatie nu uit meer dan 1000 vogels.

Zwartvoetbunzing

https://www.instagram.com/p/CBZSionAdYN/?igshid=ahp1kyy1hq7b

Dit schattig uitziende diertje was in 1996 in het wild al uitgestorven. Door een fokprogramma onder dieren zijn er meer dan 6.000 zwartvoetbunzings in gevangenschap geboren. De bunzings zijn in het westen van de VS en in Mexico geherintroduceerd. In 2008 werden ze opnieuw beoordeeld voor de IUCN Rode Lijst als ‘bedreigd’. Het blijft nodig om deze dieren te beschermen, anders sterven ze uit.

Nijlkrokodil

Deze diersoort komt voor in Afrika, waar er regelmatig op ze wordt gejaagd. Men denkt dat het vlees van de nijlkrokodil geneeskrachtige eigenschappen bevatten. Ook verstikken de krokodillen vaak in leer en andere vervuiling of raken ze verstrikt in visnetten. Door het instellen van internationale handelsbeperkingen en nationale wetten is het risico op uitsterven van de nijlkrokodil afgenomen. Toch wordt het dier in sommige delen van zijn leefgebied nog steeds bedreigd.

Met de Sumatraanse neushoorn gaat het niet goed en ook de pangolin, californische bruinvis en amoerluipaard zijn met uitsterven bedreigd. Van sommige soorten zijn er minder dan 500 over.

Er is ook leuk nieuws te melden. Bultrugpopulaties werden in 1968 ernstig bedreigd door de commerciële walvisjacht. De Internationale Walvisvaartcommissie introduceerde maatregelen die de soort beschermen tegen commerciële walvisjacht. De soort bleek enorm veerkrachtig te zijn: de geschatte groeiende populatie bestaat uit meer dan 60.000 dieren.

Antizuivelcampagne moet stoppen van de rechter, Dier&Recht in hoger beroep

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.