Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 24 sep 2021
Leestijd: 1 minuut

9 mannen aangehouden vanwege plannen terroristisch misdrijf

De politie heeft donderdag in Eindhoven negen mannen aangehouden op verdenking van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf. De verdachten zijn 18 tot 31 jaar oud en zouden sympathiseren met het jihadistisch gedachtegoed van ISIS, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vandaag.

Of de mannen de aanslag ook in Eindhoven wilden plegen, is niet duidelijk.

Voorbereiden terroristisch misdrijf

De negen mannen hebben allen de Nederlandse nationaliteit. Een van de mannen is in Afghanistan geboren, de andere acht in Nederland. Ze werden gisteren opgepakt op verdenking van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf. Over wat voor actie ze precies aan het plannen waren of waar deze zou plaatsvinden, heeft de politie geen duidelijkheid gegeven. Tijdens het doorzoeken van de woningen van de verdachten zijn een groot aantal gegevensdragers in beslag genomen, maar wapens of explosieven zijn (nog) niet gevonden.

Volgende week worden de verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris, die zal beslissen over hun voorarrest. Tot dan zitten de verdachten in alle beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaat.

Het onderzoek staat onder leiding van het landelijk parket van het OM en begon afgelopen zomer op basis van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Een woordvoerder van het OM laat weten dat de AIVD in juli de politie heeft ingelicht over de verdachten.

Over wat de mannen van plan waren, kan de OM-woordvoerder dus nog niets kwijt. „Het opsporingsverzoek is erop gericht zicht te verkrijgen op de mogelijke plannen en bedoelingen van de verdachten.”

Hulpverleners kampen 20 jaar na 9/11 nog altijd met psychische problemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.