Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 24 sep 2021
Leestijd: 1 minuut

Kwart Nederlandse vrouwen werd ondanks gebruik anticonceptie zwanger

Uit een onderzoek van farmaceutisch bedrijf Organon Benelux onder duizend vrouwen tussen de 16 en 44 jaar is gebleken dat een kwart van deze vrouwen ongepland zwanger is geworden, ondanks het gebruik van anticonceptie.

De pil lijkt hierbij het grootste probleem te zijn.

Veel vrouwen ongepland zwanger

Het percentage van ongeplande zwangerschappen blijft wereldwijd hoog. Ongeveer 121 miljoen vrouwen raken per jaar ongepland zwanger, meldt Organon in een persbericht. Ook in Nederland is het aantal ongeplande zwangerschappen groot. Uit een onderzoek onder duizend Nederlandse vrouwen bleek dat een kwart van hen wel eens ongepland zwanger is geraakt, terwijl ze anticonceptie gebruikten. Een kwart van de vrouwen die dit overkwam, koos voor een abortus. 25 procent van de ondervraagden was tijdens de ongeplande zwangerschap jonger dan 30 jaar.

De ongeplande zwangerschappen waren het gevolg van niet goed werkende anticonceptie, of niet juist gebruikte anticonceptie. Onder de deelnemers van het onderzoek gaf meer dan de helft (53 procent) aan dat ze wel eens een pil vergeten in te nemen. Een kleiner aantal (15 procent) heeft ook wel eens een ervaring gehad waarbij het condoom brak of niet goed werkte.

Ontevreden met anticonceptie

Ruim 40 procent van de vrouwen geeft ook aan geen anticonceptie (meer) te gebruiken vanwege de negatieve bijwerkingen. Steeds vaker stoppen vrouwen om die reden met de pil en gaan ze over op een spiraal of het gebruiken van condooms. In het onderzoek geeft een kwart van de vrouwen aan open te staan voor een spiraal met of zonder hormonen. 12 procent zou wel willen overstappen op het gebruiken van condooms.

Toch zijn de resultaten van het onderzoek niet enkel negatief: bijna de helft van de vrouwen (43 procent) die ongepland zwanger raakte, zegt dat de zwangerschap hun leven in positieve zin heeft veranderd.

Meer jongeren willen mannelijke anticonceptie, maar hoe werkt dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.