Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 10 sep 2021
Leestijd: 5 minuten

9/11: One Day in America, docu van 6 uur en elke seconde fascineert

9/11 is morgen voor de twintigste keer die nooit meer te vergeten datum. Op de Nederlandse tv was er al veel aandacht voor 11 september 2001, de dag van de terroristische aanslagen op Amerika. Metro tipt een ander pareltje: 9/11: One Day in America van National Geographic. Al is ‘pareltje’ nou niet bepaald een woord dat past bij zo’n verschrikkelijke dag. Maar toch, als je het ziet kunnen we het niet anders noemen.

Twee vliegtuigen in de Twin Towers van het World Trade Centre in New York. Eén vliegtuig dat zich in het Pentagon in Washington D.C. boorde. Weer een ander vliegtuig dat door toedoen van terroristen van Al Qaida in Pennsylvania neerstortte. 2977 doden. 9/11 werd een dag die nooit meer zou worden vergeten, zo was meteen wel duidelijk.

Dé kijktip: 9/11: One Day in America

De zesdelige documentaire van 9/11: One Day in America is de tip voor morgen in Blik op de Buis. In deze rubriek behandelt verslaggever Erik Jonk nieuwe of opvallende tv-programma’s van de verschillende omroepen en streamingdiensten. Hij zag het eerste uur van 9/11: One Day in America. En de volgende vijf uren volgen zeker nog. Ruim zes uur duurt deze docu namelijk in totaal. National Geographic zond de afleveringen vanaf eind augustus al uit. Morgenavond, op 9/11 zelf, volgen alle zes afleveringen achter elkaar. Van 19.00 tot 00.15 uur. Dus mocht je geen zin hebben in AZ – PSV, Oh Wat Een Jaar? of Matthijs Gaat Door

Kijk dan naar 9/11: One Day in America. Je zult op het puntje van je stoel zitten en je geen seconde vervelen.

Veel aandacht voor die ene dag, 9/11

De hele week hebben we op de beeldbuis al veel over 9/11 kunnen zien. Floortje Dessing en Sinan Can maakten bijvoorbeeld de tweeluik My 9/11 (vanavond deel 2). Metro sprak er over met Can. De NOS pakte vijf dagen lang uit met 20 Jaar Na 9/11. Maar als er één zender is die letterlijk groots uitpakt op de – helaas – gedenkwaardige datum, dan is het dus National Geographic. De docu is samengesteld uit een onwaarschijnlijk groot beeldaanbod van de gebeurtenissen van 11 september 2001. Beeld dat werd verzameld door het 9/11 Memorial & Museum.

Je bent in 9/11: One Day in America nog maar twee minuten en 45 seconden van de zes uur onderweg als de eerste van de twee Twin Towers begint in te storten. Begint, want daar blijft het even bij. Talloze brandweerlieden en mensen die naar de brandende en fel rokende torens staan te kijken, zetten het op een rennen. Fascinerend en verschrikkelijk tegelijk.

Heel veel getuigen verzameld

Wat volgt is een minutieus verslag van een hele dag, te beginnen om 05.58 uur. Een nieuwsbulletin brengt een op dat moment misschien wel belangrijk basketbalbericht. Enkele uren later, als het eerste vliegtuig zich in de North Tower boort, zal het totaal niet meer relevant zijn. Of zelfs volledig vergeten. Het is overigens prachtig weer, helder vooral. Terwijl onze herinnering bestaat uit een New York vol stof, stof en nog eens stof. Op de grond en in de lucht.

9/11 Twin Towers New York documentaire
Bizarre beelden uit New York, 11 september 2001. Foto: U.S. Navy / Jim Watson

9/11: One Day in America brengt talloze interessante verhalen van mensen die allemaal betrokken of ooggetuige waren. Ze worden gebracht zonder voice-over en dat is verfrissend. De vaak schokkende beelden worden onderbroken door interviews, waarbij er geen vragen worden gesteld. Slechts de geïnterviewde spreekt, terwijl hij of zij je via de televisie aankijkt. Zo is er een leider van een brandweerteam, die zes dagen voor 9/11 met pensioen had kunnen gaan. Maar ja, hij vond zijn werk zo leuk. De dag dat hij in de buurt van de Twin Towers werkt, wordt opeens veruit de indrukwekkendste uit zijn hele carrière.

Berichten vanuit vliegtuigen en de torens

Ook al zo fascinerend: berichten vanuit de brandende torens en gekaapte vliegtuigen. We hebben ze heus al vaker gezien, maar toch. In 9/11: One Day in America hoor je de stemmen en zie je de woorden uitgeschreven in beeld. De eerste berichten lijken nog relatief rustig, zeker als je bijvoorbeeld de woorden uit Flight 11 hoort: „Onze nummer 1 is neergeschoten.” Veel minder rustig: „We zitten op de honderdste verdieping, met dertig mensen in de rook. Kom nu!”

Twin Towers 9/11 New York
Beeld van de enorme puinhopen van 9/11. Foto: U.S. Navy / Eric J. Tilford

Verder: beelden, beelden, beelden. Van brandweerlieden bijvoorbeeld, bezig aan een – vermoedelijk – routineklusje in de buurt. Waarbij toevallig iemand de Twin Towers filmt als een eerste vliegtuig zich in een van de torens boort. De brandweerhelden scheuren meteen met gierende sirenes weg, na slechts holy shit te hebben geroepen. Zonder nadenken, eropaf.

Beelden 9/11 om het ijskoud van de krijgen

Ook deze documentaire ontkomt er natuurlijk niet aan: beelden om het ijskoud van te krijgen. Je kunt je een voorstelling maken van de paniek die in de Twin Towers moet hebben geheerst. Een voorstelling, niet meer dan dat. Dat hoeft echter niet bij al die mensen die zich van honderden meters hoogte te pletter lieten storten. Ze vielen – oneerbiedig gezegd – bij bosjes. Mensen die uit angst voor het levend verbranden besloten tot een snelle en zekere dood. De hele wereld heeft ze op tv zien vallen. Sommigen letterlijk. Een kok, werkzaam in een restaurant in een Twin Tower, ontsnapte aan de toren. Eenmaal buiten, zo vertelt hij, zag hij dode dieren liggen en daar snapte hij niets van. Toen hij goed keek, waren het… nou ja, je begrijpt het wel. Vervolgens viel er nog een persoon vlakbij de kok ook. Gelukkig is er aan het einde van het eerste uur een dame die vast zat op de 89e verdieping. Blijkbaar is zij gered. Hoe? Geen idee nog…

Een foto van Erik Jonk in Blik op de Buis
Foto: Femmy Weijs / Metro.

Of er mensen zijn die morgen op 9/11 zes uur lang gaan kijken? Geen idee. Maar de tip heb je hierbij in elk geval gekregen. Want elke seconde fascineert.

Aantal blikken: 5 uit 5. 

Aiko Mila Beemsterboer speelt Anne Frank: veel druk, want je ziet een andere Anne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.