Julia Onclin
Julia Onclin Buitenland 11 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Hulpverleners kampen 20 jaar na 9/11 nog altijd met psychische problemen

Voor hulpverleners in het Amerikaanse New York is 9/11 een dag die ze nog altijd achtervolgt. Elk jaar als de wereld stilstaat bij die verschrikkelijke terroristische aanslagen op Amerika, worden de zogenaamde first responders getriggerd. Zo ook Brian Bonsignore, luitenant bij de brandweer van New York. Hij moest met zijn eenheid op die gitzwarte dag en de zes maanden die daarop volgden, de locaties van stoffelijke overschotten markeren.

„Je kwam thuis aan het eind van de dag en de geur van de dood kleefde aan je. Het zat in je schoenen, in de poriën van je huid en in je haar”, vertelt Bonsignore tegenover CBS News. Hij was zes maanden bezig op Ground Zero, waar hij de locaties van lichamen van de slachtoffers moest bijhouden. Aan zijn werk heeft de Amerikaan astma en een posttraumatische stressstoornis (PTSS) overgehouden. En hij is zeker niet de enige.

Hulpverleners met PTSS

Sandra Lowe, dokter die de psychische hulp voor het World Trade Center Programma regelt, beaamt dat veel hulpverleners PTSS hebben overgehouden aan die gitzwarte dag. Ze merkt dat de datum 11 september en de jaarlijkse herdenkingen veel emoties oprakelen.

„Sommige individuen reageren nu heftiger dan normaal op het feit dat 9/11 precies twintig jaar geleden is. Voor sommigen komt dat doordat het plaatsvindt in de context van de pandemie.” Door de coronapandemie zijn mensen met PTSS zich meer gaan isoleren en afsluiten van de buitenwereld. Ze vinden het moeilijk om zichzelf weer echt in beweging te krijgen, volgens Lowe.

9/11 One Day in America Twin Towers
Een beeld van New York dat we nooit meer vergeten. Foto: Getty Images / Robert Giroux

Elk jaar als de datum 11 september nadert, volgt er een extra trigger. Een extra moment dat al die pijnlijke herinneringen aan 9/11 oproept, zo merkt ook Lowe. „We hadden acht nieuwe patiënten die binnenkwamen. Ze hadden allemaal psychiatrische behandeling nodig.”

‘Je herbeleeft 9/11 steeds opnieuw’

Bonsignore merkt dat hij een eigen manier heeft gevonden om ermee om te gaan. „Je reageert heel scherp op mensen en je distantieert jezelf van anderen”, legt de brandweerman uit. „Ik sluit mezelf af van tv’s, kranten en evenementen. Als je het steeds weer opnieuw beleeft, stapelt het zich steeds verder op.”

Hulpverleners kampen 20 jaar na 9/11 nog altijd met psychische problemen
Bij deze verschrikkelijke aanslagen kwamen 2977 mensen om het leven. Foto: EPA/WILL OLIVER

Op 11 september 2001, twintig jaar geleden, vlogen terroristen met gekaapte passagiersvliegtuigen de Twin Towers in New York binnen. Ook boorde een vliegtuig zich in het Pentagon in Washington. Een vierde vliegtuig was waarschijnlijk onderweg naar het Witte Huis of het parlementsgebouw in Washington. Inzittenden van het vliegtuig probeerden de terroristen echter te overmeesteren, waardoor het vliegtuig neerstortte in het dorp Shanksville in Pennsylvania. Bij de verschrikkelijke aanslagen van 9/11 kwamen 2977 mensen om het leven.

9/11: One Day in America, docu van 6 uur en elke seconde fascineert

WHO: ‘Vaccins mogelijk niet genoeg om pandemie te beëindigen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.