Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 16 sep 2021

Lhbti-jongeren vaker gepest door leraren: ‘Verontrustend en ontzettend fout’

Lhbti-jongeren worden op scholen vaker dan heteroseksuele jongeren gepest door leerkrachten en ander schoolpersoneel. Dit komt naar voren uit nieuw onderzoek van jeugdonderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen.

„Het is het eerste onderzoek met landelijk representatieve gegevens over de ervaringen met pestgedrag van lhbti-scholieren in Nederland”, vertelt onderzoeker Tessa Kaufman. De feiten uit het onderzoek zijn onlangs verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Adolescent Health.

Aan het onderzoek van Kaufman en haar Groningse collega Laura Baams deden bijna 30.000 jongeren mee, verspreid over 136 middelbare scholen in Nederland. „We constateren dat lhbti-jongeren vaker worden gepest door leerkrachten of andere medewerkers van de school. Dit pesten gebeurde vaker op locaties waar weinig supervisie aanwezig is. Denk aan kleedkamers, toiletten, de fietsenkelder, de parkeerplaats en online”, aldus Kaufman.

LHBTI-jongeren meer in de gaten houden

Volgens de onderzoeker moeten scholen meer doen om dit pestgedrag te voorkomen. Als voorbeeld noemt ze dat leerkrachten en personeel de ervaringen van lhbti-jongeren beter in de gaten moeten houden. „Zo kunnen scholen duidelijker informatie verschaffen. Het liefst ook al aan het begin van het schooljaar, zodat iedereen weet waar je ervaringen met pesten veilig en eventueel anoniem kan melden. Zo wordt de school hopelijk een veilige school voor iedereen”, vertelt Kaufman, die erop wijst dat op 27 september de Week tegen Pesten begint.

„Ik schrik hiervan”, laat demissionair onderwijsminister Arie Slob weten. „Onacceptabel als leraren leerlingen pesten. Altijd. Dus ook als dat op basis van seksuele oriëntatie is.” Zijn collega Ingrid van Engelshoven noemt de uitkomsten van het onderzoek „verontrustend en ontzettend fout. Docenten moeten zorgen voor een veilige school, wie je ook bent”. De twee bewindslieden gaan in gesprek met jongeren, leraren en schoolbesturen om iets aan het probleem te doen.

Geweld tegen lhbti’ers

Het is niet de eerste keer dat geweld tegen lhbti’ers aan het licht komt. Zo werd de 14-jarige Frédérique in juli mishandeld door kinderen van haar leeftijd, omdat ze niet wilde vertellen wat haar geslacht is. Een actie voor steun leverde al 30.000 kaarten op.

EenVandaag kwam in juli van dit jaar met een onderzoek dat Nederland minder voorop loopt als het gaat om acceptatie van de gemeenschap. Vorig jaar vond 48 procent van de ondervraagden dat Nederland voorop loopt, nu is dat 32 procent.

Negatieve reacties blijken nog altijd aan de orde van de dag te zijn. Voor het derde jaar op rij geeft vier op de tien lhbti+’ers aan negatief gedrag te hebben meegemaakt, omdat ze zijn wie ze zijn. Vaak gaat het om naroepen en discriminerende opmerkingen. Maar ondervraagden melden ook situaties waarin zij werden bespuugd, geslagen of geschopt.

Man confronteert Thierry Baudet tijdens FVD-evenement: ‘Homo is geen scheldwoord’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Lhbti-jongeren vaker gepest door leraren: ‘Verontrustend en ontzettend fout’
Sluiten