Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 16 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Lek in coronapas België: besmette gevaccineerden kregen groen vinkje

In België gaat het even niet zo goed met de coronapas. Er is namelijk sprake van een soort ‘lek’. Belgen die ondanks een volledige vaccinatie besmet zijn geraakt met het coronavirus, kunnen namelijk toch hun coronabewijs gebruiken. De app wordt zo snel mogelijk aangepast om dat in het vervolg te voorkomen.

Wie twee coronaprikken heeft gehad, of eentje van het Janssen-vaccin, krijgt van de app groen licht, zo blijkt. Of je nou positief getest bent of niet: dat maakt voor de app niks uit. De ontwikkelaars van de app hielden er namelijk geen rekening mee dat een volledig ingeënte gebruiker alsnog het virus zou kunnen oplopen.

Groen vinkje voor besmette gevaccineerden

De makers gaan de zogeheten Covid Safe-app nu zo aanpassen dat een positieve coronatest het vinkje elf dagen lang op rood zet. „We gaan dat oplossen”, zegt verantwoordelijke Barbara Van Den Haute op de Belgische nieuwszender Radio 1. Gevaccineerden die een papieren coronabewijs gebruiken kunnen dat ook na een positieve test nog wel blijven doen, erkent ze. Maar ze rekent op „burgerzin” en verantwoordelijkheidsgevoel.

In België moeten reizigers en bezoekers van evenementen hun coronabewijs laten zien. Maar dat verandert vermoedelijk over een paar weken. Zeker in Brussel moeten mensen dan ook in de horeca hun coronapas tonen.

Coronapas in Nederland

Ook in Nederland gaan we dus de coronapas vaker gebruiken. Vanaf 25 september moet je het groene vinkje laten zien bij onder meer elk horecabezoek, bij elk concert- of theaterbezoek en bij professionele sportwedstrijden. Sinds die aankondiging is het aantal vaccinatie-afspraken bijna verdubbeld. Volgens demissionair zorgminister Hugo de Jonge is een hogere vaccinatiegraad een „neveneffect” van het verplichten van de coronapas.

Horecaondernemers zijn veelal tegenstander van de coronapas. Vaak komt dat voort uit praktische noodzaak, ze hebben simpelweg geen personeel om elke klant te checken. Metro sprak een ondernemer die andere horeca oproept vooral niet mee te doen aan de controle. En ook meerdere BN’ers, waaronder Tim Douwsma en Typhoon, keren zich tegen de controle. Ze hebben daar uiteenlopende beweegredenen voor.

Kunnen we dit weekend weer heerlijk nazomerweer verwachten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.