Judith Tielemans
Judith Tielemans Opvallend 16 sep 2021

100% NL zamelt geld in voor boetes voor ‘illegale show’ Theo Maassen: ‘Helemaal geweldig’

Radiozender 100% NL zegt dat theater De Liefde in Haarlem zich „geen zorgen” hoeft te maken over het betalen van de dwangsom die vanavond eventueel wordt opgelegd. Er is volgens de zender genoeg animo onder de luisteraars voor het inzamelen van geld.

In het theater staan vanavond- en morgenavond voorstellingen van Theo Maassen op de planning, voor een volle zaal. Volgens de huidige coronamaatregelen mogen theaters maar twee derde van de volledige capaciteit binnenlaten. De Liefde besloot zich niet aan die maatregel te gaan houden. Tijdens de try-outs vandaag en morgen zijn dan ook alle 120 stoelen bezet. De bezoekers moeten wel hun CoronaCheck-app laten zien, waar netjes op wordt gecontroleerd.

De gemeente heeft aangegeven ‘handhavend’ op te treden. Dat zou kunnen betekenen dat het theater een dwangsom krijgt van 2500 euro op de eerste avond. Het is niet duidelijk wat er gebeurt als het theater ook de tweede avond op volle capaciteit laat draaien.

Show Theo Maassen in theater De Liefde gaat door

100% NL besloot vanochtend een inzamelingsactie aan te kondigen om in ieder geval de dwangsom van vandaag op te vangen, mede omdat het theater volledig wordt gerund door vrijwilligers. De Liefde noemt de actie „helemaal geweldig”.

Het daadwerkelijk doneren van geld is nog niet begonnen. De radiozender heeft puur geïnventariseerd of er animo is voor de actie. Wanneer de dwangsom vandaag daadwerkelijk wordt opgelegd, brengt 100% NL de luisteraar en het theater met elkaar in contact, laat een woordvoerder van de zender weten.

De boete kan oplopen tot 5000 euro. Volgens een woordvoerder van Theater De Liefde zijn meerdere bezoekers bereid om aan de eventuele boete mee te betalen. Ook kunnen zij rekenen op juridische steun als de boete wordt aangevochten. Volgens haar is het publiek unaniem enthousiast over het plan, zegt de theatermedewerker in het AD.

Over een week vervallen maatregelen

Vanaf 25 september vervallen de huidige coronaregels en wordt het coronabewijs een feit. De regels waaraan De Liefde zich eigenlijk nu nog moet houden, zijn vanaf de 25ste verleden tijd. Het theater laat weten het „flauw” te vinden om vlak voor de versoepelingen nog een boete te krijgen.

De shows van Theo Maassen zijn vanavond en morgen. Daarmee vinden ze dus plaats vlak vóórdat de versoepelde maatregelen ingaan. Zeker na het zien van de beelden van Formule 1 in Zandvoort weigert het theater om mensen af te bellen. „We zaten bij elkaar en zeiden: wat zitten we nou steeds moeilijk te doen en steeds heel erg aardig alle regels op te volgen? Het is mooi geweest.”

Theatervoorstelling De Zaak Shell benadrukt klimaatcrisis: #ShellKnew

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
100% NL zamelt geld in voor boetes voor ‘illegale show’ Theo Maassen: ‘Helemaal geweldig’
Sluiten