Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 23 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Jongen (12) wil vaccinatie om zieke oma te bezoeken, stapt naar rechter

Een 12-jarige jongen uit Groningen kreeg van zijn vader geen toestemming om de vaccinatie tegen corona te nemen. De jongen is daarop naar de kinderrechter gestapt, en werd daar in het gelijk gesteld.

„Een uitspraak als deze komt niet vaak voor”, zegt Bennie Werink, advocaat van de jongen en zijn moeder.

Bang voor bijwerkingen

Er liep al een rechtszaak bij kinderrechter over de jongen en zijn jongere broertje. De ouders van de jongens zijn gescheiden en kwamen samen niet uit de verdeling van de opvoedings- en zorgtaken. Tijdens deze rechtszaken kwam ook het meningsverschil tussen zoon en vader over vaccineren aan de orde. De vader is fel tegen vaccineren en tegen elke vorm van testen op corona. Hij vertrouwt de vaccins niet omdat deze zich, volgens hem, nog in de testfase bevinden. Hij is bang voor de mogelijke gevolgen voor zijn zoon als hij zich laat vaccineren, en geeft daarom geen toestemming.

Jongen stapt naar rechter om vaccinatie

De jongen wil zich echter wel laten vaccineren. Zijn oma heeft uitgezaaide longkanker, en hij wil haar graag kunnen bezoeken. Hij is bang dat het dodelijke gevolgen voor zijn oma heeft als hij haar ongevaccineerd bezoekt en haar per ongeluk besmet met het coronavirus. Maar omdat kinderen tot en met 15 jaar met hun ouders moeten overleggen om zich te kunnen vaccineren, kon hij de vaccinatie niet op eigen initiatief nemen. Daarom vroeg de jongen de rechter om hulp om toch de vaccinatie te kunnen nemen. Die heeft uitspraak gedaan en stelt dat de jongen het bij het rechte eind heeft. Dat betekent dat hij zich meteen mag laten vaccineren, ook als de vader nog besluit in hoger beroep te gaan.

In de uitspraak van de rechter staat dat de jongen in de eerste klas van de middelbare school zit en dat hij zich bewust is van de risico’s van het coronavirus. Hij wil de kans op besmetting zo veel mogelijk beperken. De rechter stelt dat het belang van de jongen in dit geval groter is dan die van de vader, omdat de zorgen over de gezondheidsrisico’s van de vader ‘ongefundeerd’ zijn. De rechter erkent dat er ‘een klein risico’ op ernstige bijwerkingen is en begrijpt daarom de zorgen van de vader, maar verwijst ook naar de cijfers van de Gezondheidsraad. Hieruit blijkt dat een ontsteking van het hartzakje, een bijwerking waar de vader voor vreest, maar bij 1 op de 15.000 gevaccineerde jongens van 12 tot 18 jaar voorkomt. De moeder van de jongen steunt hem in zijn beslissing en vindt het goed als hij zich laat vaccineren.

‘Kapotte koeling Janssen-vaccins leidde tot ‘Dansen met Janssen”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.