Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 21 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Vaccinatiediscussie bij Veronica Inside: ‘Geen goed argument voor niet vaccineren’

Eind volgend jaar gaat het WK in Qatar dan toch echt van start. Om ervoor te zorgen dat alles (qua corona) veilig verloopt, gaat er mogelijk een vaccinatieplicht gelden. Alle voetballers die het veld op willen, moeten dus volledig gevaccineerd zijn. Maar er zijn enkele Nederlandse voetballers die vaccinatie weigeren. Memphis Depay, bijvoorbeeld. Hij zei eerder dat hij „geen fan” is van het vaccin. Bij Veronica Inside vlogen gisteravond de meningen door de studio.

„Over vaccineren gesproken”, begint Wilfred Genee, „wat wil Qatar nou? Is dat straks verplicht?” Daar springt vaste gast ‘voor de nieuwtjes’ Chris Woerts op in: „Qatar heeft gezegd: alle spelers die naar het WK gaan, moeten verplicht gevaccineerd zijn.” Volgens hem zijn met name in de Premier League veel spelers nog niet gevaccineerd en is het daar „een hele rel” geworden. Wel is het nog maar de vraag of Qatar die vaccinatieplicht in stand houdt, als dat betekent dat sommige spelers het land niet in mogen. Maar volgens Johan Derksen leven voetballers „niet boven de wet”. Al is vaccineren natuurlijk geen wet.

Vorige maand kondigde Wesley Sneijder bij De Oranjezomer ook aan dat hij geen vaccin wil. „Waarom zou ik?”

Vaccinatiediscussie bij Veronica Inside

Er is ook nog een optie om elke drie dagen getest te worden, maar dat is onder de spelers geen populair scenario. „Dan spelen ze maar met een mondkapje”, zegt Derksen. Genee: „Er zijn best veel spelers bij Oranje die niet gevaccineerd zijn, dus je vindt dat zij dan maar verplicht gevaccineerd moeten worden?” Volgens Derksen is het zowel van Oranje als van de voetbalclubs „heel raar” dat ze het weigeren van een vaccinatie toestaan. „Ik wil wel eens zien wat er gebeurt als Van Gaal dan zegt ‘dan speel je maar niet mee’.”

„Ik snap ook niet waarom ze zich niet gewoon laten vaccineren”, zegt Woerts. „De kleine minderheid gijzelt daar de meerderheid mee.” Volgens Rene van der Gijp is testen echter ook een prima optie, want van om de drie dagen een stokje in je neus „ga je ook niet dood”.

Johan Derksen: ‘Geen goed argument voor niet vaccineren’

En dan mengt Derksen zich weer in de discussie. Hij heeft „nog nooit een goed argument gehoord voor niet vaccineren”. „Het is of angst, of het is dat mensen in gekke verhalen geloven.” Genee is het daar echter niet mee eens. Er zijn volgens hem genoeg mensen die zich afvragen hoe goed het vaccin is, omdat het „zo snel” is ontwikkeld. „Je kunt je toch wel voorstellen dat mensen daarover twijfelen?”

„Dommigheid kent geen tijd”, vindt Derksen echter. „Je zet de tv aan en er zitten mensen die ervoor doorgeleerd hebben, ze lichten Nederland voor en het wordt gewoon genegeerd.” Maar, zegt Van der Gijp, er zijn ook voetballers die besmet zijn geweest en er niks van merkten. Daarom zien zij het nut van een vaccinatie niet. Derksen: „Het wordt wel leuk om te zien, die zes spelers van Oranje die niet gevaccineerd zijn, maar wel mee willen doen, wat er gebeurt. Qatar is geen land dat zegt: ‘Dat zien we door de vingers’.”

Wil je Veronica Inside terugkijken? Dat kan hier.

Docu ‘Alleen tegen de staat’ over toeslagenaffaire maakt diepe indruk: ‘Beangstigend’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vaccinatiediscussie bij Veronica Inside: ‘Geen goed argument voor niet vaccineren’
Sluiten