Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 29 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Demonstranten blijven bivakkeren bij Waku Waku, rechter beslist morgen over sluiting

Restaurant Waku Waku in Utrecht zit in een achtbaan van gebeurtenissen. Wel dicht? Niet dicht? Officieel moest de tent de deuren sluiten nadat de eigenaren weigerden te controleren op het coronabewijs. En dat besluit leverde een hoop boze demonstranten op, die er nog steeds zijn. De rechtbank buigt zich morgen over de zaak.

Waku Waku op het Vredenburg in de Domstad kreeg begin deze week nogal wat verduren. Eerder verkondigden de eigenaren al dat zij niet zouden controleren op de coronapas. Al snel waren daar handhavers die concludeerden dat er mensen zonder coronapas in het restaurant waren, tegen de regels in.

Demonstranten willen Waku Waku openhouden

De tent moest maandag dicht, vond de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma. Maar gerekend op een sit down-protest voor de deur had de gemeente niet. Gasten van het restaurant betuigden hun steun en protesteerden voor de deur. De politie verliet uiteindelijk het Vredenburg en eigenaar Floris Beukers deed maandagavond zelf om 23.00 uur de deur dicht.

Een overwinning voor de demonstranten? Nou, niet echt, want de volgende dag werden de sloten van het restaurant vervangen. Dit onder luid gejoel en protest van de mensen die zich opnieuw buiten verzameld hadden. De eigenaren stonden later de pers te woord en verkochten drankjes op hun terras.

Gisteravond verschenen op social media verschillende video’s van de honderden demonstranten voor de deur. „Sluit je aan”, schreeuwde de mensenmassa. Het werd zo druk dat burgemeester Dijksma mensen opriep om naar het nabijgelegen Vredenburgplein te komen.

Rechter buigt zich over zaak

Vandaag staan wederom demonstranten voor het pand van Waku Waku. Sommigen claimen dat ze daar al sinds dinsdag staan en dat andere actievoerders hen aflossen.

Maar wat nu? Minister Grapperhaus zei eerder dat overtreding van de coronaregels kan leiden tot sluiting van een zaak. Waku Waku vecht nog voor hun voortbestaan. Voor de eigenaren werd een crowdfundingsactie gestart. De teller daarvan staat al ruim boven de 200.000 euro.

Morgen buigt de rechtbank in Utrecht zich over de zaak. Het restaurant heeft de rechter namelijk gevraagd het gemeentelijke bevel te schorsen. Morgen om 10.00 uur begint de zitting, die ook via een livestream te volgen is.

Sluiting Utrechts restaurant Waku Waku: regels zijn regels of discriminatie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Demonstranten blijven bivakkeren bij Waku Waku, rechter beslist morgen over sluiting
Sluiten