Esther van Dijk
Esther van Dijk Buitenland 29 sep 2021

Oproep: ‘Stop met het ondersteunen van buitenlandse weeshuizen’, dit is waarom

Op initiatief van Better Care Network Netherlands doen 53 organisaties een dringende oproep te stoppen met het ondersteunen van kindertehuizen in ontwikkelingslanden. Denk aan organisaties als Kerk in Actie en SOS Kinderdorpen. Door de coronacrisis is de wereldwijde armoede toegenomen, met veel gevolgen voor kwetsbare kinderen.

Het is niet verrassend dat veel mensen hiervan onder de indruk zijn. Met als gevolg dat ze geld doneren, vrijwilligerswerk in het buitenland doen, of soms zelfs een weeshuis oprichten. „Met de beste bedoelingen”, maar met alle gevolgen van dien.

Opgroeien in een weeshuis schadelijk

Wereldwijd zijn er honderden wetenschappelijke onderzoeken die unaniem concluderen dat opgroeien in een weeshuis schadelijk is voor de ontwikkeling van een kind. „Kinderen in weeshuizen lopen grote achterstanden op qua fysieke groei, cognitieve ontwikkelingen en lopen een groter risico op mentale problemen zoals verlatingsangst.”

Christel, ex-vrijwilliger van een weeshuis: „De kinderen raakten aan ons gehecht. En wij aan hen. Daarna verdwenen we plotseling weer helemaal uit hun leven. Dat vond ik zelf al zwaar. Daarop terugkijkend denk ik: dat moet voor die kinderen helemaal verschrikkelijk zijn geweest.” De stroom van giften en vrijwilligers houdt deze weeshuizen in stand.

‘Steun projecten die kinderen een thuis bieden, geen tehuis’

Maar kun je dan helemaal niks meer doen om kinderen te helpen? Dat is zeker niet het geval, de hulp moet alleen anders. Om de grote stoom naar tehuizen te verminderen, pleiten steeds meer overheden en ontwikkelingsorganisatie voor gezinsondersteunende hulp. De grote stoom aan giften leidt namelijk zelfs indirect tot een ‘aanbod’ van weeskinderen, die in 80 tot 90 procent van de gevallen niet eens wees zijn.

Zo hebben sommige kinderen vaak nog één en soms zelfs twee ouders. Met de gezinsondersteunende hulp zouden de ouders zelf voor hun kinderen kunnen zorgen. Vaak geven deze mensen hun kind namelijk op omdat ze niet (meer) voor hen kunnen zorgen, bijvoorbeeld door een gebrek aan geld.

Campagne: ‘Op vrijwilligersreis? Wees wijs!’

Tot de coronacrisis gingen naar schatting 10.000 Nederlanders per jaar naar ontwikkelingslanden om met kwetsbare kinderen te werken. Ook veel christenen doen vrijwilligerswerk in weeshuizen of steunen de tehuizen financieel via bijvoorbeeld de kerk. De campagne ‘Wees wijs!’ laat zien welke schadelijke gevolgen er kleven aan een een vrijwilligersreis naar een kindertehuis. En ontmoedigt jongeren om dit soort vrijwilligerswerk te doen. Bovendien staat op de site andere soorten vrijwilligerswerk (nationaal en internationaal), die wél verantwoord zijn.

Speech Greta Thunberg mondt uit in roast van wereldleiders

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oproep: ‘Stop met het ondersteunen van buitenlandse weeshuizen’, dit is waarom
Sluiten