Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 24 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Grapperhaus: ‘Horecazaken die coronapas niet controleren, riskeren sluiting’

Horecabazen en andere ondernemers die vanaf dit weekeinde moedwillig de regels rond de coronapas aan hun laars lappen, kunnen op sluiting rekenen. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vandaag na afloop van de ministerraad.

De coronatoegangsbewijzen zijn vanaf morgen verplicht voor onder meer de horeca, theaters en evenementen. Met een QR-code kunnen mensen aangeven dat ze gevaccineerd zijn, recent negatief getest zijn of het laatste half jaar een coronabesmetting hebben doorgemaakt.

Grapperhaus: ‘Horecazaken coronapas niet controleren, riskeren sluiting’

Voor het toezicht op de toegangscontroles is extra geld vrijgemaakt, en als wordt geconstateerd dat het in het begin niet direct goed gaat bij een zaak, zal er eerst een waarschuwing worden gegeven, aldus Grapperhaus. Maar „als je niet meedoet, dan krijg je een sluiting natuurlijk op enig moment”. Sluiting is de ultieme consequentie die Grapperhaus eerder deze week overeenkwam met gemeenten.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland zei vandaag op basis van een peiling dat veel van haar leden het niet zien zitten om de toegangsbewijzen te controleren. Grapperhaus lijkt daar niet van onder de indruk. „Daar ga ik niet in mee. Mensen die niet mee willen doen, ja… Dan zeg je eigenlijk zelf: ‘Ik wil niet open’.”

Coronaminister Hugo de Jonge verwacht dat er niet meteen in het eerste weekend met harde hand zal worden opgetreden.„Burgemeesters zullen heus niet in het eerste weekend in ieder bosje een boa leggen met een bonnenboekje”, aldus De Jonge. „Het heeft wat tijd nodig, dat snap ik. Maar ondernemers die echt niet mee willen werken, kunnen een boete krijgen, of gesloten worden.”

Metro sprak onlangs enkele horecaondernemers, die niet blij zijn met de coronapas. Een van hen kondigde zelfs al aan er niet aan mee te werken, maar gewoon de 1,5 meter-regel in acht te nemen. Wel riep hij andere horecaondernemers op om ook niet mee te doen aan de controle.

Kwart Nederlandse vrouwen werd ondanks gebruik anticonceptie zwanger

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.