Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 8 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

In deze zes regio’s dalen de coronacijfers, maar in vijf stijgen de risiconiveau’s

Op landelijk niveau blijven het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames redelijk gelijk. Maar per regio zijn er grote verschillen in coronacijfers. Zo gaan in vijf regio’s de risiconiveau’s omhoog en in zes regio’s gaan deze juist omlaag. Dat stelt de overheid vandaag vast.

In Nederland verdelen we de coronasituatie over vier risiconiveau’s. Dit zijn: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Urk had vorige week nul besmettingen en ziekenhuisopnames en toch ‘zeer ernstig’. Dat leverde een hoop sociale media-reacties op, maar het ging in dat geval om de regio Flevoland. Risiconiveau waakzaam geldt alleen sinds 13 juli nergens meer. We hebben in ons land 25 veiligheidsregio’s die allemaal een eigen risiconiveau hebben. Welke dit is, hangt af van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Ook al is één van deze twee laag en de ander hoog, krijgt de regio alsnog een hoog risiconiveau.

Dalende en stijgende risiconiveau’s

Momenteel staan negen regio’s op zeer ernstig, dit aantal daalt naar zes. Ook daalt het aantal regio’s met de noemer zorgelijk van zeven naar zes. Maar daar tegenover krijgen we meer regio’s met de situatie ‘ernstig’. Dat stijgt van 9 naar 13.

Onder de dalende regio’s vallen Drenthe, Groningen, Noord-Holland Noord, Gelderland-Zuid, Zaanstreek-Waterland en Gooi en Vechtstreek. Daarvan gaan Drenthe, Groningen en Noord-Holland Noord naar zorgelijk en Gelderland-Zuid, Zaanstreek-Waterland en Gooi en Vechtstreek naar ernstig.

Aan de andere kant stijgen in vijf gebieden de risiconiveau’s. Twente stijgt naar zeer ernstig en is daarmee de regio met het meeste risico. IJsselland, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord en Zuid-Limburg gaan waarschijnlijk van zorgelijk naar ernstig.

Regio’s met vrijwel dezelfde coronacijfers

Op de overige plekken blijft de situatie vrijwel hetzelfde. Flevoland, Amsterdam-Amstelland, Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid staan ook de komende week vermoedelijk op zeer ernstig. In Friesland, Gelderland-Midden, Utrecht, Kennemerland, Hollands Midden en Zeeland blijft de situatie waarschijnlijk een week langer ernstig. In Noord- en Oost-Gelderland, Brabant-Zuidoost en Limburg-Noord lijkt de situatie ook na vandaag zorgelijk te zijn.

De risiconiveaus hebben voorlopig nog geen gevolgen voor de coronamaatregelen. Alle beperkingen gelden in het hele land en worden ook overal versoepeld als het kabinet daartoe besluit.

Reguliere zorg Limburgs ziekenhuis loopt vast: ‘Geen verdere versoepelingen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In deze zes regio’s dalen de coronacijfers, maar in vijf stijgen de risiconiveau’s
Sluiten