Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 23 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Baudet onder vuur vanwege oorlogsvergelijkingen: ‘Je bent knettergek’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van gisteren maakte FVD-leider Thierry Baudet oorlogsvergelijkingen tussen de Jodenvervolging en het huidige coronabeleid. Dit leidde tot frustratie onder de fracties van D66 en GroenLinks, waarna zij het debat verlieten.

Het is niet de eerste keer dat Baudet naar de Tweede Wereldoorlog verwijst. Joodse organisaties roepen politieke partijen om die reden op om afstand te nemen van soortgelijke vergelijkingen.

Baudet maakt oorlogsvergelijkingen

Gisteren vond het eerste debat van de Algemene Politieke Beschouwingen plaats. Tijdens deze twee dagen wordt er gediscussieerd over de gepresenteerde plannen voor de komende periode. Wanneer FVD-leider Thierry Baudet aan de beurt komt voor zijn betoog, krijgt hij meteen een vraag van Rob Jetten D66-fractieleider Rob Jetten. De politicus wil dat Baudet excuses maakt voor zijn tweets waarin hij het coronabeleid besprak en hierin verwees naar de holocaust. Baudet reageert vervolgens: „Ik zou niet weten waarom”, en herhaalt dat hij vergelijkingen ziet tussen de huidige situatie en die in de jaren dertig en veertig. „We maken nu discriminatie mee op ons eigen grondgebied. Dat hebben we eerder gezien. Dat willen wij niet.”

Verdeelde reacties

Na deze opmerkingen laten verschillende bewindslieden hun ongenoegen blijken. „Je bent knettergek!” snauwt Jetten Baudet toe. De fracties van D66 en GroenLinks verlaten de zaal, en ook coronaminister Hugo de Jonge keert Baudet de rug toe. Experts vragen zich af of dit een verstandige zet was. Zo merkt Roderik van Grieken van het Debat Instituut voor de Volkskrant op: „Baudet vertegenwoordigt kiezers en we moeten ervan uitgaan dat hij namens hen spreekt. En ook die kiezers verdienen het om gehoord te worden. Hoe pijnlijk dat wellicht ook mag zijn.”

Reacties van kijkers van het debat zijn – hoe kan het ook anders – verdeeld. Een groot deel spreekt schande van de uitspraken van Baudet over de Tweede Wereldoorlog en keurt de bagatellisering van de Jodenvervolging af. Maar velen verbazen zich ook over de ‘kinderachtige’ houding van andere Kamerleden, waarbij zij Baudet letterlijk de rug toekeren.

https://twitter.com/DrJHAmsterdam/status/1440779545401987072

Demonstranten dragen Jodenster bij protest tegen coronapas: ‘Pijnlijk en totaal respectloos’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.