Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 19 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Joodse organisaties: Kamer moet zich uitspreken tegen vergelijking Holocaust en corona

Vijf Joodse organisaties willen dat de Tweede Kamer zich uitspreekt tegen het gebruik van vergelijkingen met de Holocaust in het coronadebat. De organisaties stuurden een brief naar alle politieke partijen. Dat schrijft het Nieuw Israëlisch Weekblad, dat zelf een van de ondertekenaars is.

Verder ondertekenden het Centrum informatie en Documentatie Israël (CIDI), het Nederlands Auschwitz Comité, het Centraal Joods Overleg (CJO) en het Nationaal Holocaustmuseum de brief. „Wij mengen ons niet in de discussie over het al dan niet vaccineren, maar roepen u allen op zich te keren tegen elke misplaatste vergelijking tussen de situatie van toen en die van nu. Uit respect voor de miljoenen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en ter wille van een veilige en vreedzame samenleving voor ons en onze kinderen”, staat er in de brief.

Demonstranten dragen Jodensterren

Regelmatig worden er Jodensterren gedragen tijdens demonstraties tegen de coronamaatregelen. De demonstranten vinden dat ongevaccineerden nu op dezelfde manier behandeld worden als Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een aantal politici, waaronder de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, lieten zich daar eerder al eens fel over uit.

Volgens de ondertekenaars van de brief maken ook Kamerleden zulke vergelijkingen. FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren zei vorige week in een debat dat het coronatoegangsbewijs betekent dat het „voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zo is dat mensen aan de hand van een pasje moeten bewijzen dat ze wel of niet toegang krijgen tot het sociaal-maatschappelijk leven”. Kamervoorzitter Vera Bergkamp tikte hem hiervoor op zijn vingers en uiteindelijk werd de microfoon van Van Meijeren uitgezet.

Vergelijking met Holocaust ‘buitengewoon kwetsend’

In de brief schrijven de Joodse organisaties dat de vergelijkingen met de Holocaust ‘buitengewoon kwetsend’ zijn. „Wij benadrukken alleen al het feit dat mensen die in alle vrijheid een keuze maken zich niet te laten vaccineren, worden vergeleken met bevolkingsgroepen die destijds helemaal geen keuze hadden. Zij werden vermoord. Enkel en alleen om wie ze waren”, staat er in de brief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.