Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Eten & drinken 23 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Leeftijdsgrens voor kopen energiedrankjes moet naar 18 jaar, vinden supermarkten

De leeftijdgrens voor het kopen van energiedrankjes moet omhoog van 14 naar 18 jaar, vindt voedselwaakhond Foodwatch. Zij zijn in gesprek met verschillende grote supermarktketens om deze wens te realiseren.

„Een te hoge consumptie van energiedrankjes leidt tot ernstige gezondheidsproblemen voor kinderen en jongeren”, waarschuwt de organisatie op hun website.

Gezondheidsrisico’s energiedrankjes

Al in 2018 begonnen onderhandelingen over leeftijdsrestricties aan de kassa’s van supermarkten. Dit naar aanleiding van verschillende verontrustende berichten. Zo overleed er in 2017 een Amerikaanse jongen aan de gevolgen van een cafeïneoverdosis door energiedrank. Ook de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) sloeg al eerder alarm vanwege de vele gezondheidsrisico’s die energiedrankjes met zich meebrengen. Zij geven aan dat energiedrankjes een veelvoorkomende reden zijn dat kinderen op de eerste hulp terechtkomen. Toch zijn de onderhandelingen over een leeftijdsrestrictie tot nu toe nergens op uitgelopen.

Foodwatch besluit daarom de touwtjes in eigen handen te nemen en roepen het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en het ministerie van Volksgezondheid op tot actie. „Voor jongeren, die een stuk lichter zijn dan volwassenen, is de hoeveelheid cafeïne in energiedrankjes heel hoog. De grote hoeveelheid suikerklontjes in energiedrank draagt ook niet bepaald bij aan de gezondheid”, legt de voedselwaakhond uit. Ze wijzen op de enorme gezondheidsrisico’s als hartritmestoornissen, slaapproblemen en nierfalen. De NVK wijst ook op mentale gevaren zoals angststoornissen en gejaagdheid. Ook vinden zij het zorgelijk dat energiedrankjes door jongeren vaak in combinatie met alcohol worden geconsumeerd, wat leidt tot een hogere alcoholspiegel.

Leeftijdsgrens energiedrankjes naar 18 jaar

Foodwatch is het gesprek aangegaan met tien grote Nederlandse supermarktketens en uit die gesprekken is gebleken dat ook de supermarkten openstaan voor een hogere leeftijdsgrens voor het kopen van energiedrankjes. Hieronder bevinden zich marktleiders Jumbo, Albert Heijn en Plus. Toch willen zij alleen meewerken onder een voorwaarde: alle supermarkten moeten zich aan de regel houden. Een nieuwe wetgeving is daarom gewenst. Inmiddels heeft het CBL aangegeven open te staan voor de discussie.

Afvallen en toch veel eten: 9 x volumevoedsel met weinig calorieën

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.