Matthijs de Kruijff
Matthijs de Kruijff Binnenland 14 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Verbijsterde festivalbranche kondigt demonstratie aan: ‘De belofte is gebroken’

Het demissionaire kabinet heeft een belofte gebroken door wéér geen groen licht te geven voor festivals. Dat stelt de Nederlandse festivalbranche, die daarom een demonstratie heeft aangekondigd. Meer dan driehonderd evenementenorganisaties gaan op zaterdag 21 augustus de straat op om te demonstreren tegen het coronabeleid van het demissionaire kabinet: ‘Unmute Us!’.

De festivalbranche stelt dat de persconferentie van gisteravond de spreekwoordelijke druppel was. „Tijdens de recente persconferenties kregen festivals wederom geen groen licht, ondanks de belofte dat deze weer konden plaatsvinden wanneer iedereen die dat wil is gevaccineerd. Dat moment is nu, maar de belofte is officieel gebroken.”

Festivalbranche wil met demonstratie een vuist maken

Met de demonstratie willen de festivals een ‘duidelijk signaal afgeven’. „Met de ‘Unmute Us’ maken we een vuist. We geven een duidelijk signaal af richting Den Haag: zo kan het niet langer, we laten ons niet de mond snoeren. De sector vraagt om een duidelijk toekomstplan, met meetbare afspraken, maar ook om erkenning voor de emotionele gesteldheid van de vele bezoekers en makers die zich niet gehoord voelen. We willen elkaar weer kunnen ontmoeten, weer kunnen lachen en dansen. Bovenal willen we weer vooruit kunnen kijken.”

De festivalbranche kan op Twitter op veel steun rekenen. „Ik snap ze wel”, schrijft een arts bijvoorbeeld. Ook in het buitenland is het nieuws niet onopgemerkt gebleven. „#UnmuteUs from Italy”, zo klinkt het. „Helaas vrees ik dat er vrij weinig te veranderen valt in politiek Den Haag”, vult iemand anders aan. De ID&T Groep, een van de grootste festivalorganisatoren van Nederland, ondersteunt de demonstratie. „Na 2 jaar jojo-beleid, voelt dit wéér als een worst die ons wordt voorgehouden en blijven we achter met een onzekere toekomst.

Naast demonstratie ook kort geding tegen de Staat

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spant een kort geding aan tegen de Staat. De brancheorganisatie vindt dat nachtclubs en discotheken ongelijk worden behandeld. KHN-voorzitter Robèr Willemsen noemt dat ‘werkelijk ongehoord’. Dat deze groep horecazaken als enige geen gebruik kan maken van open zijn met coronatoegangsbewijzen, is volgens hem juridisch ‘heel interessant’.

Eerder deze maand was al bekend geworden dat meerdaagse festivals niet door konden gaan en kleine evenementen (met maximaal 750 bezoekers) vanaf morgen wel mogen doorgaan, maar dat betreft maar weinig festivals.

Straks nergens meer anderhalve meter en mondkapjes, maar ook ‘opnieuw een harde boodschap’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.