Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 14 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Nederlander na 10 jaar opgepakt in Duitsland: ‘Gezichtstransplantatie ondergaan’

Hij was maar liefst tien jaar lang op de vlucht voor de politie, maar nu is Eric Robert de C. dan toch in de boeien geslagen. De Duitse politie arresteerde de Nederlander donderdag in Löbau, dicht bij de Tsjechische grens. Dat heeft de Belgische politie bekendgemaakt. De 54-jarige man is in België veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf voor poging tot moord.

De C. werd in juni 2011 door de rechtbank in Gent bij verstek veroordeeld tot 15 jaar cel voor poging tot moord in het criminele circuit. Hij zou in 2007 bij club De Harlekijn in Assenede, een dorp op de grens met Nederland, een man met een krik op het achterhoofd geslagen hebben. Het slachtoffer overleefde de aanval. Al voor het proces begon sloeg De. C. op de vlucht.

Voortvluchtige Nederlander zou gezichtstransplantatie hebben ondergaan

Sindsdien kwamen meerdere tips binnen bij de politie over zijn mogelijke schuilplaats, van Spanje tot Amerika. De internationale zoektocht kreeg veel aandacht in België. Er werd gesproken over een ‘Hollywood-verhaal’, omdat De C. zijn gezicht zou hebben verbouwd om uit handen van de politie te blijven. Daarover werd de politie in een anonieme brief getipt. Sinds 2016 stond hij op de Belgische Most Wanted-lijst. De Belgische politie meldt nu dat de man door een speciaal politieteam, dat in Europees verband werkt, is gepakt. Over een metamorfose van zijn gezicht doet de federale politie geen uitspraak. Het Belgische gerecht vraagt overlevering aan bij Duitsland.

Opgepakte De C. was een ‘zware jongen’

Volgens De Telegraaf was De C. een ‘zware jongen’. „De C., ondanks zijn familienaam niet van adel, was een zware jongen en had een joekel van een litteken op zijn kin toen hij onderdook. De kans is dan ook groot dat dat litteken gecamoufleerd of zelfs helemaal verdwenen is”, zo klinkt het. De krant noemt het een klein wonder dat het slachtoffer van de aanval de klap van De C. heeft overleefd. „De vriendin van het slachtoffer, aanwezig bij het voorval, heeft de Nederlander als dader aangewezen. Het motief is nog steeds onbekend. Dat het slachtoffer het overleefde werd een klein wonder genoemd.”

Het is niet bekend in hoeverre de Nederlandse politie een rol heeft gespeeld in de opsporing van De C.

Kritiek op politiewaarnemers: ‘We zijn toch geen kleine kinderen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.