Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 16 jul 2021

Coronamaatregelen ziekenhuizen weer aangescherpt: mondkapje op

Meerdere ziekenhuizen scherpen hun coronamaatregelen weer aan vanwege de grote toename van het aantal besmettingen. Zo is het mondkapje terug van weggeweest.

Ziekenhuismedewerkers maken zich zorgen. Daarom wordt bezoek voor patiënten beperkt, zijn mondkapjes weer verplicht en moeten patiënten als het kan zonder begeleiding te komen.

Coronamaatregelen om patiënten te beschermen

In het Radboudumc in Nijmegen zijn vanaf maandag geen begeleiders meer welkom. Patiënten nog maar één bezoeker per dag ontvangen. Er zijn wel enkele uitzonderingen. Zo mogen mensen die mogelijk komen te overlijden door twee mensen per dag worden bezocht. „We doen dit om u, uw naasten en onze patiënten te beschermen. Hoe minder mensen het Radboudumc bezoeken, hoe kleiner de kans dat patiënten en bezoekers het virus aan elkaar doorgeven”, legt het academische ziekenhuis uit. Ook het mondkapje moet weer op.

Sommige ziekenhuizen grijpen vandaag al in

Onder meer het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) in Den Haag, het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer en het Laurentius Ziekenhuis in Roermond nemen soortgelijke coronamaatregelen. Daar gingen ze vandaag per direct in. In Roermond mogen bezoekers, na een gezondheidscheck, maximaal een uur blijven. Alleen als er een kind onder de 12 jaar bij is, mogen twee bezoekers tegelijk naar binnen. Alle ziekenhuizen benadrukken dat het belangrijk is dat mensen anderhalve meter afstand van anderen houden en dat andere basisregels worden gerespecteerd. Daaronder vallen handen desinfecteren en niet naar het ziekenhuis komen als mensen klachten hebben of in afwachting zijn van een testuitslag.

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zijn mondkapjes vanaf maandag ook weer verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. „We vinden het voor iedereen vervelend dat we dit moeten doen, maar we nemen deze extra voorzorgsmaatregel om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen”, meldt het ziekenhuis. Bij de ingang krijgen bezoekers een medisch mondneusmasker. De bezoekregeling wordt vooralsnog niet aangescherpt in het Brabantse ziekenhuis. Patiënten mogen dagelijks twee bezoekers ontvangen.

Explosieve stijging, dus coronamaatregelen

Het OLVG in Amsterdam vraagt medewerkers en bezoekers al sinds begin deze week weer een mondkapje te dragen. Op dit moment is dat vrijwillig. De mondkapjesplicht was daar nog maar enkele weken eerder afgeschaft, omdat het aantal coronagevallen toen relatief laag was. Op de versoepelingen van eind juni volgde een explosieve stijging.

Het aantal nieuwe coronagevallen liep gisteren nog steeds verder op. Voor het eerst sinds eerste kerstdag, bijna zeven maanden geleden, werden in 24 uur tijd meer dan 11.000 positieve tests geregistreerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen woensdagochtend en gisterochtend 11.064 meldingen. De afgelopen dag steeg het aantal nog verder: 11.363 in 24 uur.

Precies een week geleden waren er iets meer dan 5400 positieve tests. Twee dagen later meldde het RIVM al meer dan 10.000 nieuwe gevallen. Daarna volgde een klein dipje, zoals vaker gebeurt na het weekeinde, maar op woensdag kwamen er bijna 10.500 bevestigde besmettingen bij. In de ziekenhuizen werden gisteren dertig coronapatiënten opgenomen. Op de IC’s bleef het nog rustig.

Vandaag vaccinatie met Pfizer mogelijk na eerste dosis AstraZeneca

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Coronamaatregelen ziekenhuizen weer aangescherpt: mondkapje op
Sluiten