Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 16 jul 2021

Verdachten moord Peter R. de Vries maandag voor rechter

De twee mannen die worden verdacht van de moord op Peter R. de Vries worden maandag voor de raadkamer van de rechtbank Amsterdam gebracht. Het Openbaar Ministerie wijzigt de aanklacht van poging tot moord in moord.

Dit omdat De Vries (64) donderdag is bezweken aan zijn verwondingen, zegt een woordvoerder. Peter R. de Vries werd op 6 juli in de Lange Leidsedwarsstraat neergeschoten, na zijn optreden in het programma RTL-Boulevard. Hij was op weg naar de parkeergarage om zijn auto te halen.

Verdachten van de moord op Peter R. de Vries

De verdachten zijn een 35-jarige Pool uit Maurik (Gelderland) en een 21-jarige man uit Rotterdam. De Rotterdammer is de vermoedelijke schutter. De Pool zou de vluchtauto hebben bestuurd. Het tweetal kon vrij snel na de aanslag op de A4, ter hoogte van de afrit Leidschendam, worden klemgereden en aangehouden.

De raadkamerzitting is besloten. Drie rechters buigen zich bij deze gelegenheid onder meer over de verlenging van het voorarrest van de verdachten. Dit kan met maximaal negentig dagen. Daarna volgt een eerste zogeheten pro-formazitting, waarin eveneens de voortduring van het voorarrest wordt bekeken. Doorgaans geeft het Openbaar Ministerie op zo’n zitting een toelichting op de vorderingen in het strafrechtelijk onderzoek. Een pro-formazitting is wel openbaar.

Geen contact met de buitenwereld

De verdachten zitten in beperkingen, wat betekent dat zij op hun advocaat na geen contact mogen hebben met de buitenwereld. De beperkingen betekenen ook dat Openbaar Ministerie noch de advocaten van de verdachten mededelingen kunnen of mogen doen over de zaak.

De uitkomst van de raadkamer wordt mogelijk pas dinsdag bekend.

De aanslag op de bekendste misdaadjournalist van Nederland bracht een grote schokgolf teweeg. Toen gisteren bekend werd dat Peter R. de Vries was overleden, leidde dit opnieuw tot grote beroering, verontwaardiging en verslagenheid. De speciale uitzending van RTL Boulevard werd massaal bekeken. Op de plek waar De Vries is neergeschoten laten talloze mensen bloemen, kaarsjes en kaartjes achter. De Westerkerk in Amsterdam opende vrijdag de deuren voor een moment van bezinning.

Peter R. de Vries (64) overleden: misdaadverslaggever, maar ook mediaman

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Verdachten moord Peter R. de Vries maandag voor rechter
Sluiten