Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 8 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Gekte op de huizenmarkt: ‘Koophuis kost gemiddeld 410.000 euro’

Het is je vast niet ontgaan dat een koophuis tegenwoordig duur is. Echt makkelijk is het vinden van een betaalbaar huis niet en de cijfers liegen er niet om. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) spreekt van „droogte” of zelfs „gekte” op de woningmarkt.

De NVM publiceert vandaag de woningmarktcijfers van het tweede kwartaal van 2021. Even een aantal, niet echt geruststellende, feiten op een rijtje. Een koophuis werd in het tweede kwartaal voor gemiddeld 410.000 euro verkocht. En dat is een stijging van bijna 20 procent, wat een nieuw record is in de huizenhistorie. Ben je op zoek naar een gemiddeld rijtjeshuis? Dat wordt dan een uitdaging. Kopers die geïnteresseerd zijn in dit soort woningen, hebben slechts keuze uit één huis. Over de hele woningmarkt is dit iets minder dan anderhalf huis.

Er zijn te weinig woningen, huizenprijzen stijgen met 15 procent

Overbieden op de woningmarkt ‘hoort erbij’

Maar we gaan nog even verder met een aantal ‘bemoedigende’ cijfers. Meer dan driekwart van de huizen gaat voor boven de vraagprijs weg. En dat betekent dat overbieden er tegenwoordig gewoon bijhoort. Gemiddeld betaalden kopers 8,2 procent bovenop de vraagprijs. Daarnaast worden huizen gemiddeld binnen 24 dagen verkocht. „De kortste periode ooit.” Nieuwbouwwoningen blijken in trek en ook de verkoop hiervan steeg. Een nieuwbouwhuis kost gemiddeld 450.000 euro.

NVM: ‘Fomo voor een koophuis’

Hoge huizenprijzen hebben alles te maken met dat de vraag het aanbod steeds meer overstijgt. Simpel gezegd zijn kopers tot meer kapriolen in staat als er weinig huizen zijn. En wat voor kapriolen dit zijn? Volgens de NVM kijken kopers nauwelijks nog naar de verkoopprijs. Ze kijken eerder naar wat zij kunnen missen in de portemonnee en kunnen opbrengen aan maandlasten. NVM-voorzitter Onno Hoes noemde het „de fear of missing out (FOMO)”. Huizenzoekers zijn bang de boot te missen en gaan tot het gaatje.

Mocht je toch op zoek zijn naar iets groters? Vrijstaande woningen kosten gemiddeld 618.000 euro. Te duur? Appartementen, die vallen onder de ‘goedkoopste’ woningtypes, kosten gemiddeld 344.000 euro. Misschien toch nog even verder sparen?

Studenten maken zich zorgen om studieschuld: ‘Mijn ouders kunnen niet helpen’

 

 

 

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.