Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Geld & carrière 29 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Studenten maken zich zorgen om studieschuld: ‘Mijn ouders kunnen niet helpen’

Studenten moeten steeds vaker bij hun ouders aankloppen voor geld. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Volgens het instituut is dit te wijten aan het leenstelsel. Ouders spelen hierdoor tegenwoordig een grote financiële rol in het leven van studenten. Maar hoe zit het met de studenten waarvan de ouders hen wel wíllen helpen, maar dit simpelweg niet kunnen? Het risico op toenemende kansenongelijkheid neemt toe, en daarbij ook de geldzorgen van de studerende jongeren.

Amber van den Heuvel (21) uit Oss moet haar geldzaken zelf regelen. „Ik heb geld moeten lenen op mijn schoolboeken te kunnen betalen en een laptop aan te schaffen”, vertelt ze. „Mijn ouders kunnen mij niet helpen, daarom ben ik ook niet financieel afhankelijk van ze.” Amber is tweedejaars pedagogiek student aan de HAN in Nijmegen en woont sinds een jaar op kamers met haar vriend. Vanuit thuis heeft ze het financieel niet breed. Toch spreekt ze van geluk wanneer het aankomt op haar financiële situatie: „Ik heb geluk dat mijn ouders onder de inkomensgrens verdienen. Hierdoor krijg ik elke maand rond de vierhonderd euro aan aanvullende beurs.”

Studenten maken zich zorgen over studieschuld

Nibud-directeur Arjan Vliegenhart maakt zich juist zorgen over deze groep waarvan de ouders geen goed gevulde portemonnee hebben. „Iedereen kan studeren met studiefinanciering, maar er ontstaat na afloop een grotere ongelijke situatie dan noodzakelijk is”, zegt hij. De ‘financiële achterstand’ waar de Nibud-directeur het over heeft, herkent Amber. Ze maakt zich zorgen over de toekomst. „Met een studieschuld kan je tegenwoordig niet makkelijk meer een lening afsluiten. De huizenmarkt zit helemaal dicht.” Situaties zoals het kopen van het huis voelen voor haar hierdoor nu al, als eenentwintigjarige vrouw in het begin van haar studententijd, armoedig.

Hoe Amber haar eigen hachje moet zien te redden, kloppen ruim twee derde van de studenten wél bij hun ouders aan. Veel vaker dan een aantal jaar geleden wordt voor hen het telefoonabonnement, de schoolboeken en studiespullen betaald. Het is prettig als je ouders dit voor je kunnen doen, zeker om te voorkomen dat je er een hoge studieschuld op overhoudt. Toch is dit bij vele wel al het geval: twee op de drie studenten hebben een studieschuld, waarvan het bij de helft gaat om een schuld bij DUO van meer dan 10.000 euro.

Regelmatig staan studenten op de barricade om aandacht te vragen voor hun schulden. Foto: ANP.

‘Beetje verwend’

De ouders van Tijmen Prumpeler (20) uit het Limburgse Heythuysen wilden daarom ook niet dat hij zou gaan lenen. Zelf hebben ze dit nooit hoeven doen voor hun studie, en bij mensen om hen heen zien ze nu hoe zij er een hoge schuld aan hebben overgehouden. „Mijn ouders zijn erg tegen lenen. Ik heb ze echt moeten overhalen. Ik leen nu driehonderd euro in de maand en nu de festivals weer mogen gooi ik het soms even omhoog, zodat ik daar heen kan gaan.”

Sinds vorig jaar studeert Tijmen journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Door zijn stabiele thuissituatie heeft hij weinig geldproblemen. Zijn ouders betalen voor hem zijn studie en de huur van zijn kamer in Tilburg. „Ik kan wel zeggen dat ik misschien een beetje verwend ben”, lacht hij. Volgens hem is het lenen ook geen ramp: „Het studentenleven is gewoon vrij duur.”

Wel is hij net als Amber veel bezig met de toekomst. „Ik wil echt geen hoge studieschuld hebben. Als ik klaar ben met studeren wil ik financieel stabiel zijn en niet te afhankelijk van mijn ouders.” Volgens Nibud-directeur Vliegenhart gaan veel jongeren goed om met de stress die de geldzorgen met zich meenemen, maar ‘emotioneel blijft het een worsteling’. „We zien veel kwetsbaarheden, en wil je dat het systeem eerlijk is, dan moet je daar iets aan doen.”

Student financieel afhankelijk van mama en papa door leenstelsel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Studenten maken zich zorgen om studieschuld: ‘Mijn ouders kunnen niet helpen’
Sluiten