Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 9 jul 2021

Vakbond CNV: ‘Overheid, trek coronateugels zo snel mogelijk weer aan’

Als het aan CNV ligt, trekt het kabinet de „coronateugels” zo snel mogelijk weer aan. De vakbond heeft namelijk onderzoek gedaan onder 1500 leden met een vitaal beroep. Bijna de helft hiervan vindt dat de maatregelen te snel zijn versoepeld.

Zo deden bijvoorbeeld buschauffeurs, zorgmedewerkers en supermarktpersoneel mee aan het onderzoek. 53 procent zegt dat klanten, omstanders en patiënten zich nauwelijks meer aan de coronamaatregelen houden. 42 procent moet mensen hier zelfs regelmatig op aanspreken. Desondanks voelt 70 procent zich niet minder veilig door het schrappen van de regels. Ook vindt 80 procent dat werkgevers genoeg rekening houden met de coronamaatregelen.

Strengere maatregelen

Het kabinet moet dus tijdelijk overgaan tot strengere coronamaatregelen, vindt het CNV. „Werkenden in vitale beroepen lopen al anderhalf jaar extra risico op een coronabesmetting”, zegt voorzitter Piet Fortuin. „Ze komen in contact met patiënten, reizigers en bezoekers. Maar zij zijn ook de werkenden die Nederland door de crisis hebben geholpen. Het zou wel heel cru zijn als zij nu, in het zicht van finish, alsnog besmet worden, doordat de maatregelen te snel zijn opgeheven.”

Op dit moment overweegt het kabinet zwaardere maatregelen. Gisteren bleek dat clubs mogelijk moeten sluiten en dat meerdaagse evenementen afgeblazen worden. Maar of het kabinet maatregelen neemt, en welke, is nog niet bekend. Ook is de vraag of ze direct maatregelen nemen, of dat ze dat pas doen als blijkt dat de stijging vandaag doorzet. In de loop van de ochtend valt daar een besluit over.

Hoger aantal besmettingen

Gisteren meldde het RIVM 5475 positieve tests, het hoogste aantal sinds 14 mei. Woensdag waren het nog 3600 gevallen, de dag ervoor 2200. Precies een week geleden, op 1 juli, kwamen er slechts 826 nieuwe gevallen bij. Dat betekent dat het aantal positieve tests in een week tijd bijna is verzevenvoudigd. Zo’n snelle stijging is niet eerder voorgekomen.

In de afgelopen zeven dagen zijn 16.153 bevestigde besmettingen gemeld. Nog maar een paar dagen geleden waren er zo’n 4.000 tot 5.000 meldingen in een week. De stijging van het aantal coronapatiënten verloopt „veel rapper dan verwacht”, zei De Jonge vlak voordat de nieuwe cijfers naar buiten kwamen.

Vaccinmakers: ‘Derde coronavaccinatie beschermt mogelijk veel beter’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vakbond CNV: ‘Overheid, trek coronateugels zo snel mogelijk weer aan’
Sluiten