Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 15 jul 2021

Brug Valkenburg ingestort, ME weert ramptoeristen uit Limburg

Een brug over de Geul in Valkenburg is door woest stromend water weggeslagen. Enkele andere bruggen over de rivier zijn instabiel. Ondertussen staat de ME in Limburg paraat. Er zijn namelijk ramptoeristen.

Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg maakte het instorten van de brug vanmiddag bekend. In de plaats liggen tientallen bruggen. De weggeslagen brug dobbert volgens Prevoo op en neer met de stroming. „Ik verwacht dat de brug omlaag valt als het water zakt”, zei hij. Het gaat om een brug aan de Emmalaan.

Noodbrug over water Valkenburg

Prevoo heeft het leger gevraagd om een noodbrug aan te leggen. Op dit moment is het onmogelijk om van de oostkant naar de westkant van het Limburgse heuvellandstadje te gaan. Het oversteken van de Geul is te gevaarlijk, aldus de burgemeester. De noodbrug moet de evacuatie van mensen van het ene deel naar het andere in Valkenburg mogelijk maken. „Nu knalt er een autobaan aan water dwars door de stad”, zegt Prevoo. Hij weet nog niet wanneer defensie de noodbrug kan aanleggen.

Verder riep de burgemeester het Rijk op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen in werking te stellen. „De schade is niet te overzien”, zei hij. Van de omvang van de schade kan pas een beeld worden verkregen als het water weg is. „We zijn nog weken bezig met herstelwerkzaamheden.” Volgens de burgemeester zitten nog veel mensen vast in hun woning zonder stroom. Daardoor is geen communicatie meer mogelijk als hun mobieltjes leeg raken.

Ook kondigde Prevoo een noodverordening aan, onder meer om ramptoeristen te weren.

ME in Limburg tegen ramptoeristen

De Mobiele Eenheid is naar Limburg gekomen. De ME gaat de gemeentegrens van Valkenburg bewaken om ramptoeristen uit het overstroomde heuvellandstadje te weren.

„Wij krijgen meldingen van hotels dat ze gebeld worden door mensen die een kamer willen om te komen kijken. Je gelooft het niet!”, zei Prevoo in een toelichting tegen de Limburgse zender L1, die nu dienst doet als ‘rampzender‘.

Het gaat in Valkenburg, vertelde de burgemeester, om anderhalf peloton ME. Een peloton bestaat uit 48 man. „Die zullen iedereen wegsturen die hier niets te zoeken heeft.” Ook de nabijgelegen gemeente Meerssen overweegt de ME te vragen om bewaking.

Lees hier meer over de heftige nacht in Limburg.

Doden en tientallen vermisten door noodweer in West Duitsland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Brug Valkenburg ingestort, ME weert ramptoeristen uit Limburg
Sluiten