Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 25 jun 2021

Nabestaanden van Hümeyra (16) zijn opgelucht: Bekir E. krijgt 20 jaar cel voor moord

Vanmiddag werd Bekir E., die in december 2018 de 16-jarige Hümeyra doodschoot, veroordeeld voor moord. Dat betekent dat hij niet 14 jaar (doodslag), maar 20 jaar de cel in moet. De nabestaanden van de scholiere reageren opgelucht.

In 2019 veroordeelde de rechtbank Bekir E. tot 14 jaar cel en tbs met dwangverpleging, toen voor doodslag. De familie besloot in hoger beroep te gaan. Nu is de veroordeling dus omgezet tot moord. De veroordeling in 2019 leidde bij de nabestaanden tot woedende reacties. Volgens de advocaat was dat destijds een „ontzettende klap”.

Bekir. E krijgt 20 jaar cel voor doodschieten Hümeyra

„Hümeyra komt er niet mee terug, maar het hof heeft vandaag bevestigd wat de familie vanaf dag een heeft gezegd en dat is dat hier sprake is van moord en geen doodslag. Dus er is opluchting en ze noemen het rechtvaardigheid”, zegt advocaat Nelleke Stolk namens de nabestaanden.

Wel is de familie van het meisje bang dat de verdediging nog in cassatie gaat tegen de uitspraak. E’s advocaat Yehudi Moszkowicz, die niet bij de uitspraak aanwezig was, hintte tijdens zijn pleidooi al op een gang naar de Hoge Raad. Die hanteert strenge criteria bij de kwalificatie moord. Stolk: „Maar wat het hof vandaag zeer uitgebreid uitsprak is een enorme steun in de rug van de familie. En dat is iets waarmee ze wel verder kunnen.”

‘Vader stond voor school toen dochter werd neergeschoten’

Sinds de dood van Hümeyra gaat het niet goed met de nabestaanden. Zo kampen sommige van hen met psychische klachten. „Het gaat slecht, vooral met de vader die toch de man van de familie is. Die stond voor school toen zijn dochter in de school werd doodgeschoten. Dat kan je niet bevatten. Het gaat heel slecht, maar ik hoop wel dat de uitspraak van het hof steun geeft om weer door te gaan met de behandelingen.”

De nabestaanden krijgen geen schadevergoeding toegekend voor hun psychisch letsel, het hof verklaarde de familie niet-ontvankelijk. De advocaat noemt het totaal onterecht dat de familie niet zou voldoen aan de eisen voor het toekennen van zo’n schadevergoeding. Ze onderzoekt in overleg met de familie nog de mogelijkheden om een civiele procedure te starten.

Deze eisen stellen populaire vakantielanden aan je vaccinatiebewijs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nabestaanden van Hümeyra (16) zijn opgelucht: Bekir E. krijgt 20 jaar cel voor moord
Sluiten