Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 dec 2019

Veertien jaar cel voor doodschieten Hümeyra (16)

De 32-jarige Bekir E. is veroordeeld tot veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij schoot de 16-jarige Hümeyra op 18 december vorig jaar dood in de fietsenstalling van haar school. 

De veroordeling valt flink lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Die had twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist wegens moord, omdat hij het meisje met voorbedachte rade zou hebben gedood.

De rechtbank vindt dat er te weinig bewijs is voor een opgezet plan en gaat uit van een impulsieve daad, doordat hij in extreme staat van opwinding raakte toen hij Hümeyra zag. Hij is dan ook veroordeeld voor doodslag.

De nabestaanden van het meisje zijn razend over de straf. Direct na de uitspraak bonkten ze hard op de ramen van de volle publieke tribune, die boven de rechtszaal ligt. Mannen en vrouwen schreeuwden tegen E. toen hij de zaal werd uitgeleid. Een vrouw kwam krijsend de rechtszaal beneden binnen, maar kwam niet ver, omdat ze werd tegengehouden. Op de gang werd veel geschreeuwd en gegild.

Stalking

E. had eerder al bekend het meisje inderdaad dood te hebben geschoten. Dat deed hij vorig jaar, van dichtbij met zeven kogels dood. Hij stalkte haar al langere tijd, terwijl hij een contactverbod had. De twee hadden een korte relatie gehad.

Eerder werd door Inspectie Justitie en Veiligheid al geconcludeerd dat er ernstig tekort is geschoten in de aanpak van de stalking van Hümeyra. Ze deed namelijk meerdere keren aangifte van stalking en bedreiging door haar ex. De politie, het Openbaar Ministerie en Reclassering Nederland hadden echter te weinig aandacht voor haar veiligheid, concludeert de Inspectie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veertien jaar cel voor doodschieten Hümeyra (16)
Sluiten