Redactie Metro
Redactie Metro Televisie 30 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

VPRO en Sigrid Kaag krijgen online ‘rake klappen’ na onthullingen over Kaag-docu

De documentaire over D66-leider Sigrid Kaag, die afgelopen januari verscheen, ligt behoorlijk onder vuur. D66 oefende invloed uit op de Kaag-docu en had een vinger in de pap. Dit ten koste van de journalistieke objectiviteit. Mediakenners uiten op Twitter hun ongenoegen en sommigen noemen het zelfs „propaganda”.

Begin januari, voor de Tweede Kamerverkiezingen, verscheen de documentaire Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof op NPO2. De VPRO was de verantwoordelijke omroep voor de productie en 306.000 kijkers bekeken de uitzending.

Is Akwasi’s omroep ZWART reden voor vertrek Ekiz en Klamer bij De Vooravond?

Geen journalistieke vrijheid documentaire Sigrid Kaag

De nieuwssite GeenStijl rook onraad en diende een WOB-verzoek in over de totstandkoming van de Kaag-documentaire. Uit meer dan tweehonderd pagina’s blijkt dat de politieke partij behoorlijk wat te zeggen had over de maak van de documentaire. Het journalistieke imago van de omroep en de documentaire, staan nu dan ook ter discussie.

Want ultieme creatieve vrijheid kregen de makers niet. De politica en haar achterban hielden de touwtjes strak in handen. Zo moesten achteraf een aantal uitspraken en fragmenten van Kaag uit de documentaire. Momenteel staat een fragment ter discussie waarin Kaag geen autogordel droeg, iets wat ze klaarblijkelijk in andere landen ook vaak niet doet. De gordel zou wel of niet in de beelden gemonteerd zijn. De VPRO ontkent dit, GeenStijl claimt dat in de beelden gerommeld is. Maar ook een fragment waarin Kaag met een glas champagne staat in het Afrikaanse land Niger, moest eruit worden geknipt. Daarnaast kwam een uitspraak waarin ze iemand bestempelt als „dat mens” niet door de montage heen.

Mediakenners kritisch op VPRO en NPO

Ook de datum van uitzending staat momenteel ter discussie. Waarom? Ook hierin oefenden zowel de partij als Kaag invloed uit. De uitzending was namelijk op 3 januari. Volgens de makers was dit de meest uiterste datum voor Sigrid Kaag, in de aanloop naar de verkiezingen. Een documentaire over een D66-leider, vlak voor de verkiezingen, lijkt al snel op een verkapt campagnemiddel.

Op Twitter uiten veel gezichten uit het medialandschap hun ongenoegen over de aanpak van de NPO. Zo spreekt onder meer EO-presentator Andries Knevel over een „politieke tijdbom rond Sigrid Kaag”. Ook NPO-presentator Özcan Akyol noemt de aanpak van de VPRO een „fiasco” en denkt dat deze invloed heeft op het draagvlak van de omroep.

Kaag-docu ‘propaganda’ en ‘beschamend’

Journalist en gezicht van RTL-Boulevard Rob Goossens prijst de aanpak van GeenStijl. Op Twitter spreekt hij uit dat de Kaag-docu voelt als „propaganda”. En RTL-journaliste Hella Hueck vindt dat de NPO niet echt slimme stappen neemt. Ze benadrukt hiervoor ook nog het vertrek van presentatrice Fidan Ekiz.

 

Ook EenVandaag-verslaggever Sander ’t Sas en Nieuwsuur-journalist Eelco Bosch van Rosenthal verbazen zich over de conclusies van GeenStijl. 

Oud-D66-collega is ook kritisch

Voormalig D66-lid Boris van der Ham twittert ook over de kwestie. Hij kaart aan dat het campagneteam van Buitenlandse Zaken waarschijnlijk de plank missloeg dit keer.

De VPRO laat aan de NOS weten dat de film „echt onafhankelijk en kritisch tot stand is gekomen”. Hoofdredacteur Stan van Engelen van de omroep zegt: „Daar sta ik pal achter. De maker heeft de film gemaakt zoals zij hem wilde maken.” Ook ontkracht hij de geruchten dat Kaag mocht meebeslissen over de uitzendtijd. Dat zowel D66 als Kaag de documentaire mochten beoordelen en corrigeren op feitelijke onjuistheden, is volgens hem „heel gebruikelijk”.

Chef politiek bij Humberto over ruzie tussen Wilders en Kaag: ‘Teamuitje voor nieuwe coalitie’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
VPRO en Sigrid Kaag krijgen online ‘rake klappen’ na onthullingen over Kaag-docu
Sluiten