Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 6 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Soesterbergse ‘jihadbruid’ en ‘dom gansje’ Angela B. (25) blijft in de cel

Vorige week hoorde ‘IS-vrouw’ slash ‘jihadbruid’ Fatima H. nog niet haar vonnis van de rechtbank in Tilburg. Angela B. uit Soesterberg, die even oud is en van hetzelfde wordt verdacht, weet ook nog niet haar eindvonnis. Wel weet ze dat ze voorlopig nergens naartoe gaat.

De 25-jarige Angela B. uit Soesterberg, die onder meer wordt verdacht van deelname aan terreurorganisatie IS, blijft voorlopig in de cel. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vandaag besloten, tijdens een eerste openbare zitting in de strafzaak tegen B. Zij reisde in 2014 af naar het strijdgebied in Syrië en bleef daar tot november vorig jaar, toen zij zich met haar zoontje meldde bij het Nederlandse consulaat in Istanbul.

Niet iedereen was hier blij mee en op social media gonsde het dat ze dankzij het geld van terrorist Samir A. de weg terug naar Nederland vond. „Nog meer jihadbruiden zullen volgen.”

Angela B. drie keer de jihadbruid

B. is tijdens haar verblijf in Syrië met drie IS-strijders getrouwd geweest. In elk geval een van hen is gesneuveld, een ander zit gevangen. Een van de mannen zou betrokken zijn geweest bij het ontvoeren van westerse journalisten en hulpverleners. Een ander zou hebben meegewerkt aan de productie van executievideo’s. Een van de video’s betrof de gruwelijke executie van een Jordaanse piloot. Hij werd levend verbrand in een kooi.

‘Dom gansje’ bij IS

B. zat sinds de val van het kalifaat van Islamitische Staat vorig jaar in het vluchtelingenkamp al-Hol in het noordoosten van Syrië. Haar 3-jarige dochter overleed daar, nadat zij tijdens de vlucht uit het strijdgebied was geraakt door een granaatscherf.

Het Openbaar Ministerie meent dat B. is afgereisd „met ideologische motieven” en andere vrouwen heeft geprobeerd aan te zetten hetzelfde te doen. Angela B. zei tegen de rechtbank dat zij ten tijde van haar vertrek naar Syrië „niet stabiel” was. „Ik was een dom gansje, dat de gevolgen niet kon inzien.” In de periode voor haar reis had B. zich tot de islam bekeerd. Ze zegt dat ze van meet af aan heeft geprobeerd weer weg te komen. „Ik heb niet bij IS gehoord.”

Volgens de rechtbank was juist de lange duur van haar verblijf in het strijdgebied een van de redenen B. voorlopig in de cel te houden. Ook berichten op social media wijzen op het aanhangen van het gedachtegoed van IS. Zo postte B. op Facebook dat het goed is dat de Amerikaanse journalist James Foley was onthoofd.

https://twitter.com/nypost/status/502047091225817088

De volgende zitting in de zaak tegen B. is op 24 juni.

Cycloon Indonesië eist al 157 doden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.