Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 28 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Man die aanslag op vaccinatielocatie wilde plegen: ‘Was een grap’

De 38-jarige Ralph K., die in maart gearresteerd werd omdat hij een aanslag wilde plegen op een vaccinatielocatie, zegt dat dat plan ‘een grap’ was. Hij heeft nooit serieuze plannen gehad om de aanslag te plegen, zegt hij. De appjes die hij daarover stuurde, moeten gezien worden als als onderdeel van een uit de hand gelopen grap. Dat betoogde K.’s advocaat vandaag op een tussentijdse zitting in de strafzaak tegen de man in de rechtbank in Haarlem.

K. zou plannen hebben gesmeed om een vaccinatielocatie in Den Helder ‘in de fik’ te steken met een vuurwerkbom. Hij komt zelf uit Den Helder, en werd op 18 maart aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

Aanslag vaccinatielocatie in Den Helder

Alhoewel K. dus zegt dat de plannen niet „serieus” waren, denkt het OM dat dat wel degelijk zo was. Zo was hij volgens het OM volop bezig geweest met het verzamelen van inlichtingen over de beveiliging van het pand. Dat zou blijken uit communicatie tussen K. en een beveiliger. Daarin vroeg K. onder meer om drie portofoons en zou hij hebben gezegd dat hij dacht aan een combinatie van zwaar vuurwerk, een baksteen en benzine.

„Die vaccinatiestraat gaat gewoon in de fik”, zou hij hebben geschreven. Ook zou K. bezig zijn geweest met het inzamelen van geld voor een „verzetsactie”.

‘Speurtocht met kinderen’

Volgens K. en zijn advocaat klopt dat niet. De portofoons had hij niet nodig voor een aanslag op de vaccinatielocatie, maar voor „een speurtocht met kinderen”. Het geld zou hij gebruiken voor „vreedzame spandoekactie”. Getuigen zouden dit kunnen bevestigen. K.’s advocaat heeft de rechtbank gevraagd het voorarrest op te schorten en de man op vrije voeten te stellen.

Het OM ziet dat liever niet gebeuren, de verdenking is daarvoor veel te zwaar. „Er is geen ruimte die te bagatelliseren”, zei de officier van justitie. Tot nu toe heeft K. ook nog niet (willen) zeggen waarom hij een aanslag wilde plegen. Justitie gelooft niet dat het om een uit de hand gelopen grap zou gaan. Er loopt onder meer nog onderzoek naar de psyche van K.

De rechtbank beslist morgen of K. langer moet blijven vastzitten. Op 20 september is de volgende tussentijdse zitting in de zaak, op 1 oktober zal de rechtbank inhoudelijk afdoen.

Jaimie Vaes ‘kiest voor zichzelf’ na incident op Ibiza met Lil Kleine

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Man die aanslag op vaccinatielocatie wilde plegen: ‘Was een grap’
Sluiten