Jesse Honcoop
Jesse Honcoop Binnenland 28 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Ophef na nieuwe kwetsende stereotype in de Efteling: ‘Houd op’

Het Twitter-ensemble is vandaag weer in opperste staat van oproer. Want een nieuwe aanklacht tegen kwetsende Efteling-karikatuur verscheen vandaag in de Volkskrant. Na de verbouwing van Monsieur Cannibale, is nu de Symbolica-attractie onderwerp van discussie.

Een bericht in de Volkskrant van vandaag (gisteravond online) zorgt vooral op Twitter voor een hoop consternatie. Een lezer van de krant stuurde namelijk een brief met de boodschap dat een nieuwe attractie volgens haar moet worden aangepast. In de duurste attractie van de Efteling ooit, Symbolica genaamd, bevindt zich namelijk een lakei die wordt geridiculiseerd om het dragen van een jurk.

Stereotype in de Efteling

De brievenschrijfster in kwestie bezocht vorig jaar de Efteling met haar zoon en zijn vriendinnetje. Zij beschrijft de attractie als zijnde ludiek en geestig. Maar tot het moment dat haar 7-jarige zoon de norse lakei in een jurk ziet. Het doel van deze scène is volgens de schrijfster om de lakei uit te lachen. Maar haar kind, dat zij omschrijft ‘genderkind’, kreeg volgens haar de boodschap: „Je bent bespottelijk.”

Met genderkinderen worden over het algemeen kinderen bedoeld die worstelen met hun genderidentiteit. Het is voor deze kinderen niet duidelijk wat ze nou precies zijn; een jongen, een meisje, of iets er tussen in. Het gaat bij genderkinderen níet om een korte vlaag van verstandsverbijstering, maar om gedrag dat langdurig en opvallend is. Daardoor kunnen specialisten vaststellen dat de gevoelens niet van tijdelijke aard zijn.

Twitter reageert weer eens woest

Op de sociale kanalen reageert een deel van het Nederlandse volk met afschuw op de lezersbrief. Zo roept de hoofdredacteur van De Dagelijkse Standaard aan: Efteling, houd je rug recht.” Ondanks dat het geslacht van de ouder niet helemaal correct is, slaat de boodschap aan onder het Twitter-publiek. Met de gebruikelijke tirades over woke-brigades en betutteling tracht Twitter de Efteling te overtuigen niet in te gaan op de kritiek.

https://twitter.com/MichaelvdGalien/status/1409482660905459716

https://twitter.com/kromst/status/1409424881641472002

 

Monsieur Cannibale

Eerder deze week kondigde de Efteling dus al aan dat na de zomer Monsieur Cannibale het sprookjespark gaat verlaten. In deze attractie draaien grote kookketels, daarin bezoek, rond een karakteristieke kannibaal van donkere kleur. Sinds de BlackLivesMatter-beweging vorig jaar zomer op gang kwam, kreeg de Efteling hevige kritieken te verwerken op zijn onwil om aanpassingen te verrichten. In juni 2020 gaf het park nog aan dat bij groot onderhoud, de attractie pas zou worden aangepast. Dat is deze zomer dus het geval, op de kritiek omtrent de lakei doet de Efteling nog geen uitspraken.

Efteling past ‘racistische’ attractie Monsieur Cannibale aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.