Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 24 jun 2021

Efteling past ‘racistische’ attractie Monsieur Cannibale aan

Monsieur Cannibale, de omstreden ‘racistische’ attractie van De Efteling, krijgt een ander thema. De attractie met de ronddraaiende kookpotten krijgt een Sindbad de Zeeman-thema, uit de verhalen van 1001 Nacht.

Op dit moment bestaat Monsieur Cannibale uit een hoop grote, gekleurde kookpotten waarin de bezoekers zitten. Die draaien rondjes om een grote, dikke, bijna naakte zwarte man met een pollepel door zijn neus. Over de attractie werd al jaren geklaagd, omdat het een problematische, racistische karikatuur zou zijn.

Vorig jaar laaide de kritiek weer op. Dat was toen in verband met de Black Lives Matter-protesten na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Ruim 1500 mensen ondertekenden toen een petitie met het verzoek om de attractie uit het pretpark te verwijderen.

Kritiek op De Efteling

Maar De Efteling was destijds van mening dat ze niet vooruit hoeven te lopen op het maatschappelijke debat. „De meeste bezoekers snappen echt wel dat het een vrolijke karikatuur is, zoals er meer karikaturen in ons park te vinden zijn. Het is een uitvergroting, niet de wereld zoals hij er echt uitziet”, zei een woordvoerder toen.

Als ze besloten de attractie aan te passen, zouden ze dat doen bij groot onderhoud, en dat gebeurt nu. Vorige maand kreeg het park goedkeuring van de Raad van State voor grote uitbreidingsplannen. Tot de zomer blijft de attractie nog staan in de Monsieur Cannibale-stijl, daarna verandert het. Ook de attractie Avonturen Doolhof krijgt een Sindbad-thema. Op een later moment is ook de horecalocatie Panorama aan de beurt. De aanpassingen vormen de eerste fase van een totale gebiedsontwikkeling en kosten 2,8 miljoen euro.

Monsieur Cannibale wordt Sindbad de Zeeman

Nu nemen bezoekers dus plaats in kookpotten, dat worden bootjes die terechtkomen in een zeestorm. „De ondernemende en welgestelde koopman Sindbad de Zeeman is al sinds 1998 in het attractiepark te vinden. (…) Sindbad (en zijn zeven avontuurlijke zeereizen) is één van de populairste verhalen uit 1001 Nacht en daarmee herkenbaar voor een hele brede en diverse doelgroep”, meldt De Efteling.

Op sociale media zijn veel mensen enthousiast over de aanpassing. Zo vindt iemand het er „echt goed” uitzien. Iemand anders heeft een sneller idee: gewoon de karikatuur in het midden vervangen door Hannibal Lecter.

Meer inheemse kindergraven ontdekt bij Canadees ‘heropvoed’-internaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Efteling past ‘racistische’ attractie Monsieur Cannibale aan
Sluiten