Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Buitenland 28 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Noord-Koreanen ‘diepbedroefd’ om gewichtsverlies ‘uitgemergelde’ Kim Jong-un

Noord-Korea maakt zich zorgen om hun grote leider Kim Jong-un. De dictator heeft namelijk flink wat gewicht verloren en dat maakt inwoners van het land volgens staatsmedia ‘diepbedroefd’.

De streng gecensureerde staatszender van Noord-Korea doet normaal nooit uitspraken over de gezondheid van Kim Jong-un, maar maakte recent een opvallende reportage waarin een burger aan het woord kwam, die aangaf zich zorgen te maken.

Kim Jong-un ‘uitgemergeld’

„Het hele volk is diepbedroefd om onze gerespecteerde leider zo uitgemergeld te zien”, zegt de man die op straat wordt geïnterviewd. „Iedereen zegt de tranen in de ogen te hebben staan.”

Kim Jong-un verdween onlangs even van het toneel en toen hij na een maand afwezigheid begin juni weer te zien was, was hij flink dunner geworden. Dat was ook al het geval toen hij in april vorig jaar een operatie onderging, al ontkende Zuid-Korea dat. Toen waren er zorgen om de gezondheid van de Noord-Koreaanse leider en er waren zelfs geruchten dat hij was overleden.

Gewichtsverlies Kim Jong-un

Waar het afvallen van Kim Jong-un vandaan komt is onbekend. Wil hij wat aan zijn gezondheid doen? Is het een politiek statement? Of heeft hij toch een slopende ziekte onder de leden? Er wordt volop gespeculeerd in en rondom Noord-Korea, maar niemand heeft een antwoord.

Het zou kunnen zijn dat Kim het helemaal heeft gevonden met WeightWatchers of Sonja Bakker. Voor zover we weten woog de dictator 140 kilogram, wat voor zijn geringe lengte van 1.70 meter veel te veel is. Wil hij er iets aan doen?

Hongersnood

Experts zeggen dat het ook een politieke reden kan hebben. Eerder deze maand waarschuwde Kim Jong-un het volk voor voedseltekorten vanwege een mislukte graanoogst door een tyfoon. Een hongersnood ligt op de loer. Treft het ook Kim en moet hij gedwongen op dieet, of valt hij af om zijn volk niet in de steek te laten?

Ook wordt er gespeculeerd of Kim Jong-un misschien ernstig ziek is. Deze verhalen worden gevoed door eerdere geruchten over de gezondheid van de grote leider van Noord-Korea. Omdat er binnen de familie Kim een verleden is in hartproblemen zou zowel een gezondheidsprobleem of willen afvallen een logische oorzaak van het gewichtsverlies kunnen zijn.

Kim Jong-un verstevigt greep op de macht met nieuwe titel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.