Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Binnenland 28 jun 2021

Ouders hebben niets te zeggen over coronavaccinatie 12-plussers, als die er komt

Jongeren beslissen zelf of ze een vaccinatie tegen corona nemen, of niet. Als het besluit er komt dat ook jongeren vanaf 12 jaar een prik mogen gaan halen, hebben ze daar zelf het meest over te zeggen. Zo is het ook in de wet vastgelegd.

Deze week zal de Gezondheidsraad het kabinet adviseren over het vaccineren van jongeren vanaf 12 jaar. Iedereen vanaf 18 jaar heeft inmiddels de kans gekregen een afspraak te maken om zich te laten inenten met een eerste prik. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge hoopt dat de deskundigen adviseren ook de minderjarigen een prik tegen het coronavirus te geven.

Vaccinatie jongeren

Als het positieve prikadvies voor jongeren er zou komen, zou dat volgens De Jonge goed nieuws zijn. Niet alleen voor de jongeren zelf, maar ook voor middelbare scholen. Bovendien wordt de samenleving volgens De Jonge zo beter beschermd tegen het virus.

Al met al lijkt het vaccineren van gezonde jongeren alleen maar goede kanten te hebben. Toch buigt de Gezondheidsraad zich ook over de ethische kant van de medaille: gezonde jongeren worden over het algemeen niet heel ziek en belanden slechts zelden in het ziekenhuis.

Mochten de jongeren groen licht krijgen voor vaccinatie, zullen ze die waarschijnlijk vanaf half augustus kunnen gaan halen. Ze krijgen dan het Pfizer/BioNTech-vaccin, dat volgens het Europees Geneesmiddelenbureau EMA veilig is voor jongeren.

Jongere beslist zelf over coronaprik

Veel jongeren komen echter ook voor een keuze te staan. De wet zegt namelijk dat jongeren zelf gaan over of ze een vaccinatie willen of niet. Vanaf 16 jaar is de beslissing helemaal zelfstandig. Jongeren tussen de 12 en 15 jaar beslissen samen met hun ouders.

Daarin is de mening van het kind echter doorslaggevend. Willen de ouders niet dat hun kind wordt gevaccineerd, kan het kind dit overrulen. In de wet staat dat een jongere gevaccineerd mag worden als hij of zij dat „weloverwogen blijft wensen”, ook als de ouders het er niet mee eens zijn.

Man die aanslag op vaccinatielocatie wilde plegen: ‘Was een grap’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ouders hebben niets te zeggen over coronavaccinatie 12-plussers, als die er komt
Sluiten