Femke van Rooijen
Femke van Rooijen | LinkedIn Binnenland 1 mei 2021 / 17:44 uur

Winkelen zonder afspraak zorgt voor overvolle winkelstraten

Het was vandaag ouderwets druk in Nederlandse winkelstraten. Mensen grijpen het eerste weekend dat winkelen op afspraak niet meer nodig is massaal aan om te gaan shoppen. Op sommige plekken werd het zo druk dat gemeenten mensen opriepen om thuis te blijven en populaire winkelstraten te mijden.

De winkeliersvereniging INretail noemt de drukte van vandaag ‘gezellige zaterdagdrukte’. Een woordvoerder van INretail zegt dat het gezellig vol is in de winkelgebieden van steden als Amsterdam, Maastricht, Utrecht, Groningen, Assen en Arnhem. „Het lijkt allemaal goed op orde. Er is ook een goede samenwerking met boa’s.”

Winkelen zonder afspraak, maar wel met voorwaarden

Bij sommige winkels stonden lange rijen met wachtende klanten. Zomaar een winkel binnenstappen zit er namelijk ook nu nog niet in. Hoewel we sinds de versoepelingen geen afspraak meer hoeven te maken om bij niet-essentiële winkels te winkelen, gelden er toch een aantal voorwaarden. Zo is er een maximaal aantal bezoekers toegestaan per 25 vierkante meter.

In Eindhoven werd het volgens de gemeente op sommige plekken toch echt te druk. De gemeente riep mensen op om niet meer naar de binnenstad te komen vanwege de drukte. Ook in Amsterdam was het op sommige plaatsen druk. In de Kalverstraat en Nieuwendijk stelde de gemeente om die reden eenrichtingsverkeer in. Het was voor het eerst sinds december dat dat nodig was.

Vier uur lang in de rij

In de Herestraat in Groningen mochten mensen die wilden komen winkelen vanwege de drukte ook maar één kant op lopen. En in Roermond moesten mensen tot wel vier uur wachten voor ze bij Designer Outlet naar binnen mochten. Ook in onder meer Leiden en Rotterdam ontstonden lange rijen voor de winkels.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Maastricht was het daar ook erg druk en stonden lange wachtrijen voor de winkels. „We zijn verkeer bij de toegangswegen meer gaan doseren via doseerlichten, waardoor de drukte in de binnenstad afnam. Inmiddels is het rustiger in het centrum.”

In de grensgebieden zijn veel Duitsers op de been. Volgens RTV Oost zijn ondanks een oproep van de gemeente Enschede om weg te blijven, veel mensen de grens overgestoken. De Duitse autoriteiten riepen op om in eigen land te blijven, maar veel mensen gaven daar geen gehoor aan.

Geen verdere versoepelingen coronaregels vanaf 11 mei

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Winkelen zonder afspraak zorgt voor overvolle winkelstraten
Sluiten