Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 17 mei 2021

Giro555-actie Samen tegen corona loopt voor geen meter, Gommers in actie

De opbrengst van de actie van Giro555 om armere landen te helpen in hun strijd tegen corona, levert tot nu toe zeer weinig geld op. Tot gisteravond is er 1 miljoen euro ingezameld. Dat bedrag betekent de slechtste start van een Giro555-actie in jaren. Onder meer Diederik Gommers en Ahmed Aboutaleb komen vandaag in actie.

„In de afgelopen vijf jaar is 1 miljoen euro op de vijfde dag van een landelijke Giro555-actie nooit eerder zo laag geweest”, zegt actievoorzitter Suzanne Laszlo.

Negatieve reacties voor Giro555: Eigen volk eerst

Afgelopen woensdag begon de actie. „We zijn blij en dankbaar voor alle bijdragen die we tot nu toe hebben gekregen”, zegt Laszlo. Naast donaties komen er ook negatieve reacties binnen. „Mensen zeggen dat we het geld maar moeten halen bij Pfizer, want de verkoop van de vaccinaties levert hen heel veel winst op. Ook vinden mensen dat het geld naar Nederland moet gaan: eigen volk eerst. Dit soort negatieve reacties hebben we nog nooit gehad bij een inzamelingsactie”, aldus een woordvoerder van Giro555.

„Wij realiseren ons dat deze actie anders is”, zegt Laszlo. „Veel mensen in Nederland zitten zelf nog met een hoofd vol zorgen door de pandemie. Het kan daarom voelen als ‘te veel’ om ook te denken aan de situatie van mensen ver weg.”

‘Rest van de wereld moet ook gevaccineerd worden’

De samenwerkende hulporganisaties, die via Giro555 geld inzamelen, benadrukken dat het belangrijk is om de armere landen te helpen. „Wij kunnen straks allemaal ingeënt zijn. Maar als de rest van de wereld niet gevaccineerd kan worden, krijgen we corona nooit onder de knie.” Het ingezamelde geld van de landelijke actie is bedoeld voor coronaslachtoffers en voor het mogelijk maken van vaccineren in kwetsbare landen. Daarnaast wordt met het ingezamelde geld voorlichting gegeven over het belang van vaccineren en om misinformatie te bestrijden.

Tijdens de actie rijdt de Giro555 collectebus langs verschillende delen van het land. Bij de bus komen bijvoorbeeld artsen en BN’ers langs die de actie een warm hart toe dragen.

Diederik Gommers in actie voor Giro

De bus doet vandaag Rotterdam aan, waar burgemeester Aboutaleb ondanks de Songfestivaldrukte in zijn stad langsgaat. Hij doet dat samen met schrijver Ernest van der Kwast, ic-arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers en internist Robin Peeters.

Diederik Gommers plaatst op zijn populaire Instagram-account alvast een oproep. „Een aantal keer ben ik in India geweest en de gezondheidszorg daar is niet zoals we die in Nederland kennen. Gevaccineerd worden is daar niet vanzelfsprekend en daar moeten we mee helpen! Kom in actie, help mee, en laten we dit met elkaar gaan doen.” Morgen komen er onder andere fractievoorzitters van politieke partijnen naar de bus, die dan in Den Haag staat.

Ben jij in tegenstelling tot veel Nederlanders wél positief over de Giro555-actie: meer informatie vind je hier.

Vanaf woensdag naar verwachting meer versoepelingen coronamaatregelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Giro555-actie Samen tegen corona loopt voor geen meter, Gommers in actie
Sluiten