Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 20 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Schadevergoeding voor Farmers Defence Force na Opsporing Verzocht

Goed nieuws voor de strijdbare boeren: het kort geding dat Farmers Defence Force aanspande tegen de Staat en AVROTROS is in het voordeel van hen beslecht. Kassa dus. Hoewel… De schadevergoeding is maar een schijntje van waarop ze hadden ingezet.

De Nederlandse staat moet Farmers Defence Force (FDF) een schadevergoeding betalen van 3000 euro. De boerenorganisatie had een kort geding aangespannen tegen de Staat en omroep AVROTROS na een uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht. Daarin werd de organisatie in verband gebracht met brandstichting, onder meer vlakbij het RIVM.

Farmers Defence Force (FDF)

De rechtbank oordeelt dat er onrechtmatig is gehandeld jegens Farmers Defence Force en dat er een schadevergoeding moet komen. De boerenorganisatie had overigens een vergoeding van 50.000 euro geëist. Tijdens de behandeling van het kort geding liet de rechter al doorschemeren dit bedrag aan de hoge kant te vinden. Op social media vinden mensen het bedrag aan de lage kant. „Beetje laag bedrag vind ik. Boete voor horeca is 4.000 euro. Dus eenzelfde bedrag had minimaal normaal geweest”, vindt iemand, die er de horeca bijhaalt. Een ander schrijft: „1 – 0 voor onze #Boeren Dit na vele malen tegengewerkt te zijn en als agressief bestempeld.”

In juli vorig jaar was er een demonstratie bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven, waar Farmers Defence Force protesteerde tegen het stikstofbeleid van de regering. De avond daarvoor werd op drie plaatsen in Bilthoven en omgeving brand gesticht: bij het gemeentehuis, vlak naast het terrein van het RIVM en bij een tekstkar waar ‘Houd 1,5 meter afstand’ op stond.

Opsporing Verzocht

Opsporing Verzocht, een programma waarin politie en justitie samen met kijkers misdrijven proberen op te lossen, besteedde op 13 oktober aandacht aan de branden. In de uitzending werd onder meer gezegd dat de vermoedelijke brandstichter „mogelijk banden had met een militante kern van een van die actiegroepen die later die dag bij de demonstratie waren”. Ook Viruswaarheid en Nederland in Opstand hadden zich bij de demonstratie van de boerenorganisatie aangesloten.

Het tv-programma rectificeerde kort na de uitzending. „Er is geen bewijs voor zo’n verband tussen de branden en deze protestgroepen en ook geen enkele concrete aanwijzing voor een link tussen degenen op de beelden en die groepen”, aldus het programma op de site. „Die link had niet gelegd moeten worden. Ook had niet gesuggereerd mogen worden dat Farmers Defence Force een militante kern heeft.”

De Hond bijt zich weer vast: eigen podcast over Deventer moordzaak

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.