Metro
Metro Binnenland 8 apr 2021 / 11:28 uur

Jonge ‘pedojagers’ voor rechter voor fatale mishandeling Arnhemmer Jan (73)

Afgelopen oktober werd oud-leraar Jan Kruitwagen (73) uit Arnhem na een ‘pedojacht’ zodanig toegetakeld dat hij aan z’n verwondingen overleed. De ‘pedojagers’, zoals ze al gauw werden genoemd, waren met z’n vijven, waarvan slechts één meerderjarig. Volgende week staan ze voor de rechter, achter gesloten deuren.

Vijf jongeren die verdacht worden van de fatale mishandeling van de 73-jarige Jan Kruitwagen uit Arnhem oktober vorig jaar, moeten volgende week dinsdag en woensdag voor de rechter verschijnen.

De man was door de jongens verleid tot een seksafspraak en werd vervolgens mishandeld. Hij overleed enkele uren na de uit de hand gelopen ‘pedojacht’, „door een stel puisten”, zoals iemand het omschreef op Twitter.

Minderjarige verdachten

Vier van de vijf verdachten zijn minderjarig. De rechtbank in Arnhem behandelt uit privacyoogpunt alle zaken achter gesloten deuren, zoals gebruikelijk is bij minderjarigen. Ook de zaak van de verdachte die op het moment van de mishandeling achttien jaar was, wordt niet publiekelijk behandeld. De strafeis wordt woensdag verwacht. De uitspraak staat 3 mei gepland, deze is wel openbaar.

foto van herdenking Jan
Arnhemmer Jan werd voor zijn huis op monsterlijke wijze mishandeld door een groep tieners. Het zou gaan om ‘pedojagers’. Foto: ANP Sem van der Wal

Pedojagers

Jan Kruitwagen dacht op die bewuste avond van 27 oktober af te spreken met een minderjarige. In plaats daarvan werd hij geconfronteerd met een groep van vijf jongeren. Die hadden hem onder het mom van een seksafspraak met een minderjarige gelokt, stelt het OM na onderzoek.

De jongeren sloegen hun slachtoffer vervolgens in elkaar. Jan werd dusdanig zwaar mishandeld, dat hij onwel raakte en ter plaatse gereanimeerd moest worden. De man overleed uiteindelijk in het ziekenhuis aan de gevolgen van de mishandeling.

Advocaat Jamil Roethof over pedojagers

Advocaat mr. Jamil Roethof, die een 15-jarige verdachte in de zaak bijstaat, zei eerder al dat zijn cliënt het betreurt dat de zaak uit de hand gelopen is. De advocaat wilde eerst nog niet van een pedojacht spreken. „Alhoewel niet ontkend wordt dat de ontmoeting met de 73-jarige niet ‘toevallig’ plaatsvond, is de term ‘pedojagen’ in deze niet op zijn plaats”, stelde hij. Het OM dacht en denkt daar anders over. Hij nu ook.

De raadsman stelde verder dat het feit dat een groepje tieners een volwassen man ermee wil confronteren dat hij met een minderjarige wenst af te spreken, niet betekent dat zij een vooropgezet plan hadden om geweld te plegen. „Daarvan was, in ieder geval bij mijn cliënt, geen sprake.” Ook gebruikte hij de term ‘coronaverveling’ en dat schoot bij mensen in het verkeerde keelgat.

‘Pedojagen moet nú stoppen, we zijn bang dat er meer doden vallen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Jonge ‘pedojagers’ voor rechter voor fatale mishandeling Arnhemmer Jan (73)
Sluiten