Metro
Metro Binnenland 13 nov 2020 / 08:16 uur

‘Pedojagen moet nú stoppen, we zijn bang dat er meer doden vallen’

Weet je nog hoe de Arnhemse oud-leraar Jan (73) voor zijn huis op monsterlijke wijze werd mishandeld en aan zijn verwondingen overleed? De jonge daders snelden er vandoor. Het lijkt nu om zogenaamde ‘pedojagers’ te gaan, en ze zijn niet de enige die actief zijn in dat circuit en het recht in eigen gewelddadige hand nemen.

Politie en justitie roepen burgers op te stoppen met de jacht op kindermisbruikers. Het moet nú stoppen, zeggen hoofdofficier John Lucas van het Landelijk Parket en politiechef Oscar Dros in het AD. Gisteren bleek de dood van de 73-jarige Arnhemmer het gevolg van pedohunting. Dros: „We zijn bang dat er meer doden vallen.’’

Dun bewijs

„Ik ben erg geschrokken van de ernst van de incidenten. Dit is heel pittig”, zegt Dros. In oktober waarschuwden politie en het OM pedojagers al zich aan de wet te houden. Deze week besloten ze elke vorm van samenwerking in de ban te doen. De toedracht van de dood van de Arnhemmer, heeft hen in dit besluit gesterkt.

Dros, politiechef in Oost-Nederland: „Onze boodschap aan de burger is: Stop met pedojagen. Stop met aanhouden. Stop met uitlokken. Laat dit aan ons over.’’ Volgens hem is het bewijs waarmee pedojagers op pad gaan vaak erg dun. „Ik ken in mijn politie-eenheid geen voorbeeld dat tot veroordeling van een kindermisbruiker heeft geleid.’’

Pedojagers

Dros en Lucas zijn verantwoordelijk voor de portefeuille burgeropsporing in Nederland. Sinds juli zijn 250 incidenten met pedohunters – soms ook wel kinderlokker-lokkers genoemd – geteld. „Dat varieert van klemrijden tot mishandelen, bedreigen en het publiekelijk aan de schandpaal nagelen van mensen op internet. Dit zijn alleen de incidenten waarvan wij weten. Vermoedelijk zijn het er veel meer.’’

Lucas en Dros wijzen erop dat de afgelopen tijd pedojagers zijn aangehouden vanwege het plegen van ernstige strafbare feiten en helpt dit de bescherming van kinderen niet. „We hebben honderden zedenrechercheurs die gepassioneerd hun werk doen. Het strafbare gedrag van pedohunters kost veel tijd, die we liever steken in het voorkomen van kindermisbruik.’’

Lucas zegt dat het OM optreedt tegen het herkenbaar online zetten van vermeende kindermisbruikers. „Na aangifte pakken we dat op en vragen we de provider deze beelden te verwijderen.’’

#pedojagers

Op social media gaat het alle kanten op met #pedojagers. Velen noemen het ‘onwettig en fout’ en keuren de eigen richting af, maar er zijn ook mensen die juist heel blij zijn met de pedojagers: „I love pedojagers!”

Iemand stelt voor om de jacht op de pedojagers te openen, „met trofeeën aan de muur zoals het hoort bij een geslaagde jacht.” Waarna iemand hem vraagt of hij ‘zelf pedofiel’ is. „Zijn er ook legale pedojagers?”, vraagt iemand zich af, even vergetend dat we ook nog de politie hebben. Al denken anderen juist dat pedojagers actief zijn omdat de autoriteiten dat nalaten. „Vul op wat de overheid nalaat”, met daarachter een ietwat twijfelachtig #zorgvoorelkaar.

 

Jan

Arnhemmer Jan zou hebben gereageerd op een oproep op een chatroom voor homoseksuelen om seksueel contact te hebben met een 15-jarige jongen. Concrete bewijzen daarvoor ontbreken vooralsnog. Het is onbekend of Jan echt pedoseksueel was, schrijft De Gelderlander.

In werkelijkheid zou de oproep zijn geplaatst door de groep verdachte tieners. De man zou naar de afspraak zijn gekomen bij de Coop in het Spijkerkwartier en vervolgens op weg naar huis door hen zijn gevolgd. De jongens zouden geïnspireerd zijn geraakt door alle verhalen over pedojagen.

‘Geen pedojagers’

Advocaat Jamil Roethof, die een 15-jarige verdachte bijstaat, vindt de term ‘pedojagers’ niet op zijn plaats. „Ze hebben hem willen confronteren met het feit dat hij met een minderjarige jongen seks wilde hebben. Meer niet. Vervolgens is het uit de hand gelopen. Het slachtoffer is daarbij ook ongelukkig ten val gekomen. Van een vooropgezet plan om hem te mishandelen was was volgens mij geen sprake.” Roethof, het neefje van de advocaat van Jos B., stelt verder dat de actie van de verdachten is ontstaan „uit verveling in deze coronatijd.”

Een woordvoerder van het OM geeft aan dat justitie uitgaat van geweldpleging en niet van een val.

Over pedojagers

Het aantal mensen dat jaagt op pedofielen neemt toe. Dat zegt TNO-onderzoeker Arnout de Vries, die al jarenlang onderzoek doet naar het fenomeen pedojagers, in een interview met De Telegraaf. „Er is op dit moment niet echt onderzoek naar waarom het groeit”, erkent hij.

Desondanks zegt hij wel een aantal oorzaken te kunnen aangeven voor de toename. „Punt één: het is coronatijd. Ouders die zijn gaan meekijken bij hun kinderen hoe die af en toe worden benaderd. Ik zou het niemand aanraden, maar je hoeft maar een account aan te maken van een kind op bepaalde platformen en je wordt vrij snel belaagd met onzedelijke verzoeken. Ik denk ook dat er wat ouders geschrokken zijn.”

‘Computercriminaliteit’

Ook de komst van nieuwe wetgeving, Computercriminaliteit III, zou volgens hem een reden kunnen zijn. „Veel mensen weten het niet, maar tot een jaar geleden was het niet mogelijk om te pedojagen. Computercriminaliteit III maakt het nu strafbaar dat je als pedoseksueel uitingen doet en kinderen benadert, óók als blijkt dat je geen kind benadert maar een pedojager.”

Volgens De Vries zijn pedojagers al tenminste tien jaar actief in Nederland. Voorheen bleven ze onder de radar en schakelden niet de politie in. Zij namen in stilte contact op met pedoseksuelen en lieten geheimhouding afkopen op voorwaarde dat diegene nooit meer iets zou doen. „Een vorm van eigen rechter spelen die absoluut onwenselijk is en nooit bij de politie bekend wordt, want ook de vermeende dader zal nooit aangifte doen.”

In groepen

Pedojagers zijn tegenwoordig veelal burgers die het aandurven gewoon voor de camera te verschijnen. „Ze zijn vaak niet bang uitgevallen. En ze acteren vaak in groepen. Omdat dan ook hun eigen veiligheid minder snel in gevaar komt”, weet De Vries. Ook nemen pedojagers vaak hun aanhoudingen op. „Dat filmen wordt bemoedigd door politie. Die zeggen: laat maar zien dat het burgerarrest netjes is verlopen. Als je die beelden op internet zet, wordt het anders. Dan krijg je een publieke schandpaal. En dan ben je als pedo voor het leven getekend. Ik heb in het buitenland gezien dat dat tot zelfmoord kan leiden.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Pedojagen moet nú stoppen, we zijn bang dat er meer doden vallen’
Sluiten