Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Opvallend 8 apr 2021 / 11:43 uur

Deze optische illusie onthult een kleur die je nog nooit hebt gezien

Altijd leuk, een optische illusie die viral gaat. Ditmaal eentje waarin een kleur wordt onthuld die je waarschijnlijk nog nooit hebt gezien. Je moet er wel even een minuutje voor uit trekken.

Iedereen heeft wel eens van cyaan gehoord, maar de meeste mensen hebben de daadwerkelijke kleur nog nooit gezien. In het subtractieve kleursysteem (CMYK) is het een van de primaire kleuren. In het additieve kleursysteem (RGB) is het een secundaire kleur, die wordt verkregen door het mengen van blauw en groen licht. Niet te verwarren met turkoois, dat een iets groenere tint heeft.

Optische illusie onthult de échte kleur cyaan

Op de meeste beeldschermen of monitoren komt cyaan niet voor, waardoor de kans groot is dat je de echte kleur nog nooit hebt gezien. Om cyaan te repliceren wordt meestal een combinatie van rood, groen en blauw licht gebruikt, maar dat haalt het niet bij het resultaat van deze optische illusie.

Om de optische illusie optimaal zijn werk te laten doen, kijk je non-stop naar de witte stip, totdat de audio-track is afgelopen. Dan wordt de rode stip uitgezoomd en zie je de daadwerkelijke kleur cyaan verschijnen. Eventjes zie je overal die stip, maar wees gerust: die verdwijnt weer.

Viral door TikTok

De optische illusie staat al jaren op YouTube, zonder massaal bekeken te worden. Deze week werd de witte stip in de rode cirkel op een blauwe achtergrond nieuw leven ingeblazen door TikTokker Kate Bacon. Op haar account vind je meer vergelijkbare video’s over kleuren.

@kbacon

You’ve probably never seen this color before… #womeninstem #voiceacting #science

♬ Blade Runner 2049 – Synthwave Goose

Op YouTube deed de optische illusie er tien jaar over om 300.000 keer bekeken te worden. Op TikTok heeft de video na een paar dagen al 3,3 miljoen likes. Opdat niemand vergeet wat cyaan is.

Nog meer hallucinaties

Heb je de smaak te pakken? Bekijk dan ook deze overzichtspagina, met de beste optische illusies die op Metronieuws verschenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Deze optische illusie onthult een kleur die je nog nooit hebt gezien
Sluiten