Metro
Metro Binnenland 14 apr 2021 / 07:31 uur

Kabinet: levering zelftests aan scholen start volgende week

Scholen in het basis en voortgezet onderwijs krijgen vanaf aanstaande maandag zelftests geleverd voor hun personeel.

Het kabinet wil vanaf maandag 3 mei de zelftests ook beschikbaar maken gaan maken voor medewerkers in de kinderopvang, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Zelftests scholen

De zogeheten antigeentest wordt nu alleen nog in teststraten gebruikt. De uitkomst ervan komt een stuk sneller dan bij een PCR-test, maar is ook minder gevoelig. Net als bij de PCR-test wordt met een wattenstaafje slijm uit de neus en keel afgenomen.

De overheid wil dat onderwijspersoneel in het primair, voortgezet en het speciaal onderwijs straks twee keer per week preventief een zelftest kunnen doen. Ook mensen die op een kinderopvang werken die in hetzelfde gebouw als de school zit, komen in aanmerking voor een test. De Jonge, die gisteren over het stappenplan vertelde, denkt dat door zelftesten eerder besmettingen kunnen worden opgespoord bij mensen die geen klachten hebben.

De demissionair minister wil dat pedagogisch medewerkers die op de kinderopvang buiten de schoolmuren werken vanaf halverwege mei toegang krijgen tot zelftests. Het kabinet onderzoekt nog of de gastouderopvang ook de antigeentests kan krijgen.

Leerlingen

De leveringen van zelftests voor leerlingen en personeel in het hoger onderwijs en het MBO komen begin mei op gang, verwacht De Jonge.

De zelftests zijn intussen ook op allerlei plekken te koop, waaronder bij het Kruidvat, waar de mensen zelfs in de rij stonden op de eerste dag van verkoop.

OMT is bezorgd en pleit voor andere regels bij de vele proefevenementen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet: levering zelftests aan scholen start volgende week
Sluiten