Femke van Rooijen
Femke van Rooijen | LinkedIn Binnenland 26 apr 2021 / 16:10 uur

Laagste aantal coronapatiënten sinds een maand opgenomen op ic

Goed nieuws: op de intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen zijn ‘maar’ 35 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is het laagste aantal in een maand tijd, zo blijkt uit cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vandaag naar buiten bracht.

Per saldo is het aantal coronapatiënten op de ic’s met 28 afgenomen. In totaal liggen nu 813 mensen die ernstig ziek zijn door het virus op de ic’s.

Aantal coronapatiënten op de ic’s schommelt flink

Het aantal coronapatiënten op de ic’s schommelt de laatste dagen behoorlijk. Zondag was het totale aantal coronapatiënten met intensieve zorg nog met 25 toegenomen en zaterdag noteerde het LCPS weer een afname van 21.

In totaal liggen er nu 2572 mensen met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat zijn er 40 meer dan zondag. De stijging komt voor rekening van de verpleegafdelingen. Daar kwamen het afgelopen etmaal 212 nieuwe coronapatiënten binnen. Per saldo nam hun aantal met 68 toe ten opzichte van de dag ervoor.

De instroom op de verpleegafdelingen was een fractie hoger dan gisteren, toen het LCPS op die afdelingen 207 nieuwe opnames meldde. Vorige week kwam dit aantal enkele dagen rond de 300 uit en werd er gesproken over een mogelijke code zwart. Door de hoge instroom van de afgelopen tijd slagen veel ziekenhuizen er niet meer in om alle ingrepen die eigenlijk medisch noodzakelijk zijn uit te voeren. Inmiddels wordt niet alleen de planbare zorg uitgesteld, maar ook een deel van de zorg die binnen zes weken zou moeten plaatsvinden. Het kan dan gaan om hartoperaties of kankerbehandelingen. Uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat meer dan een derde van de ziekenhuizen er niet meer in slaagt alle zorg volgens planning te leveren.

Piek bijna bereikt

Tegelijkertijd verwacht het RIVM dat de piek bijna bereikt is en de druk op de ziekenhuizen binnenkort zal gaan afnemen. Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe minder besmettingen. Ook het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen zal waarschijnlijk gaan afnemen, denkt het instituut.

En dat is vandaag terug te zien in de cijfers: tussen zondagochtend en maandagochtend zijn bij het RIVM 6257 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is fors minder vergeleken met de afgelopen dagen. Gisteren ging het nog om 8054 nieuwe gevallen, zaterdag om 8091 en vrijdag om 9258.

Mogelijk eind dit jaar coronapil van Pfizer: ‘Geen lockdown meer nodig’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Laagste aantal coronapatiënten sinds een maand opgenomen op ic
Sluiten